Index Vakbarát Hírportál

Putyin világforradalmat jósolt, és bejelentette az új korszak kezdetét

2022. július 21., csütörtök 06:08

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a világtörténelem új szakaszba lép, amelyben csak a valóban szuverén államok tudnak magas növekedési dinamikát felmutatni. Az „Erős eszmék egy új kornak” elnevezésű fórum célja az volt, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek segítenének Oroszországnak a nyugati szankciók okozta károk minimalizálásában, valamint az orosz gazdaság versenyképességének és az oroszok életszínvonalának javításában.

Vlagyimir Putyin az „Erős eszmék egy új kornak” című fórumon az igazságosságot helyreállító világforradalmat jósolt.

Egy valóban forradalmi átalakulás kezd lendületet venni, és egyre erősebbé válni. Ezek a hatalmas változások visszafordíthatatlanok

– mondta az orosz elnök. Putyin szerint Oroszország a világ számára egy alternatív jövőmodellt kínálhat az elavult egypólusú modell helyett, és egy új ideológiát a liberalizmus helyett, amely „egyre inkább a totalitarizmus vonásait veszi fel”.

Új korszak jön, a világtörténelem új szakasza

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy olyan ötletekkel álljanak elő, amelyek segítenének Oroszországnak a nyugati szankciók okozta károk minimalizálásában, valamint az orosz gazdaság versenyképességének és az oroszok életszínvonalának javításában.

Putyin és az „aranymilliárdok”

Vlagyimir Putyin a rendezvényen bírálta az úgynevezett „aranymilliárd” – az egymilliárd lakosú, magasan fejlett országok és területek (Európai Unió, Egyesült Államok, Japán) – uralmának modelljét.

Miért kellene mindenkit uralnia, a kivételesség illúzióján alapuló magatartási szabályait ráerőltetnie?

– tette fel a kérdést az orosz elnök. Szerinte a Nyugaton elfogadott „aranymilliárdos” modell „első- és másodosztályra osztja az embereket”, és ezért rasszista és neokolonialista jellegű. Szerinte az „aranymilliárd” nem véletlenül jutott előnyökhöz, hanem „nagyrészt más népek kifosztása árán, Ázsiában és Afrikában egyaránt”.

„Ma az aranymilliárdok elitje pánikba esett attól, hogy a világ fejlődésének más központjai saját fejlődési lehetőségekkel állhatnak elő” – véli Putyin, aki szerint bármennyire is igyekeznek megőrizni a dolgok jelenlegi rendjét, szerinte „egy új korszak, a világtörténelem új szakasza következik”.

Új fejlődési modell

Vlagyimir Putyin szerint az új fejlődési modellben csak a valóban szuverén államok lesznek képesek magas növekedési dinamikát biztosítani, és példát mutatni másoknak. „A nyugati vállalatok kivonulása az orosz piacról arra késztet bennünket, hogy megszabaduljunk a nyugati technológia függőségétől” – vélekedett az orosz elnök. Az orosz elnök kiemelte, hogy Oroszországnak magának kell előállítania a gázvezetékekben használt turbinákat. Jelenleg ugyanis szerinte nem világos, hogy Kanada milyen állapotban fogja visszaadni az Északi Áramlat turbináját. Vlagyimir Putyin szerint könnyen lehet, hogy a mechanizmuson rosszindulatú finomításokat hajtottak végre.

Lehet, hogy egyszer majd odaviszik és lekapcsolják. És ez az! Az Északi Áramlat le fog állni

– mondta Putyin, aki szerint Kanada egyáltalán nem az ukrajnai „különleges művelet” megkezdésére válaszul bevezetett szankciók miatt késlekedik a turbinával. „Saját maga termel olajat és gázt, és saját maga tervezi az európai piac fejlesztését. Ezek a verseny pragmatikus szempontjai” – emelte ki az orosz elnök.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. július 20-án. Fotó: Contributor/Getty Images)

Rovatok