Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter a bánatos gyermekszemek miatt megtartaná a tűzijátékot, de…

2022. július 22., péntek 06:50

A volt miniszterelnök-jelölt csütörtök este azt írta, hogy Hódmezővásárhelyen megtartják az augusztus 20-ai tűzijátékot, mivel ha nem így tennének, akkor a legszegényebb gyermekeket fosztanák meg attól. Péntek hajnalra viszont annyi negatív visszajelzést kapott, hogy inkább módosított az álláspontján és szavazásra bocsátja a kérdést.

A csütörtök esti bejegyzésben Márki-Zay Péter még azt hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhelyen csak 1,5 millió forintot költenek a tűzijátékra, amelyhez képest ezerszer drágább a budapesti, 1,5 milliárdos tűzijáték.

Ezután felsorolt pro-kontra érveket amellett, hogy le kellene-e mondani a tűzijátékot vagy sem. Szerinte emellett szólna többek közt az energia-veszélyhelyzet, a háborús infláció és a magas euróárfolyam is, valamint az is, hogy a kutyákat megrémíti a durrogtatás. 

Ellenérvek közt mondta azt, hogy a szerződéskötés már folyamatban van, ráadásul egy katás kisvállalkozóval, akit „ebben a helyzetben nem tehetnek ki a kegyetlen kormány mellett még további megszorításoknak”. Ezután azt is hozzátette, hogy a kormány lépései szerinte közvetve még a gyerekektől is „elveszi minden örömüket”, és ha lemondják a tűzijátékot, akkor a legszegényebbeket fosztják meg a látványtól.

Ki viselné el a bánatos gyermekszemeket augusztus 20-án? 

– tette fel a kérdést Márki-Zay Péter.

A politikus bejegyzése végén arra a konklúzióra jutott, hogy „inkább a rászoruló gyerekek, mint az általa is kedvelt kutyusok, inkább a szenvedő kisvállalkozók, mint a kritikusok és politikusok, és inkább az adott szó becsülete, mint másfél millió forint megtakarítás a szavunk és ígéretünk megszegésével”, ezért megtartják az augusztus 20-ai tűzijátékot.

Péntek hajnalra meggondolta magát 

Hajnal 4:40-kor Márki-Zay Péter egy újabb bejegyzéssel jelentkezett, amelyben azt írta, hogy rengeteg negatív visszajelzést kapott az első posztja miatt, ezért úgy döntött, hogy megkonzultáltatja a kérdést a helyi lakossággal.

Amennyiben ez megerősíti a máris kibontakozó tiltakozáshullámot a kormány megszorító intézkedései és a pénzszórásnak ítélt tűzijáték szembetűnő ellentéte miatt, egy héten belül lemondjuk a már megpályáztatott szolgáltatást

– írta Márki-Zay Péter, hozzátéve azt is, hogy ebben az esetben a vállalkozónak adománygyűjtést indítanak, a tűzijátékra szánt pénzt pedig „ a rezsicsökkentés eltörlése és más kormányzati megszorító intézkedések kárvallottjainak megsegítésére  és az augusztus 20-ai fesztiválon árusítók forgalmának fellendítésére szánják. 

Mint a napokban beszámoltunk róla, a települések sorra mondják le az augusztus 20-ai tűzijátékot (a legutóbb Veresegyházon tettek így). Az viszont szinte biztosnak tűnik, hogy a budapesti nagy tűzijátékot meg fogják tartani

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó:  Nagy Tamás / Index)

Rovatok