Index Vakbarát Hírportál

Konzervdoboz akadt a jegesmedvebocs nyelvébe, az emberekhez menekült segítségért

2022. július 22., péntek 21:05

Megmentették az életét egy jegesmedvebocsnak, amely éhségének enyhítésére kutakodott egy konzervdobozban, amit a szibériai Dikszon település közelében, Oroszországban talált.

A Monetocska nevű nőstény medvebocs emberi segítséget kért, miután az éles szélű sűrített tejes konzervdoboz a nyelvéhez tapadt.

Egy mentőcsapat 3419 kilométert repült Moszkvától, hogy elérje Dikszon sarkvidéki kikötőjét, a világ egyik legtávolabbi települését, miután a medve látszólag a lakosok segítségéért könyörgött.

Mihail Alsinetszki, a moszkvai állatkert vezető állatorvosa elmondta, ez egy nőstény medvebocs, körülbelül kétéves és 80–90 kilogrammot nyom. A konzervdobozba szorult a nyelve, és a doboz fedele rátapadt a nyelvére. Remegtek a mancsai az éhségtől, amikor meglátták az állatmentők.

Napokig se enni, se inni nem tudott

Az állat néhány napig beszorult nyelvvel küszködött, amely megdagadt. A medve nem tudott inni vagy enni.

Sikeresen leszedáltuk, eltávolítottuk a konzervdobozt, antibiotikumokat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket adtunk neki. A lefogyott medvét ezután sikeresen ketrecbe zártuk, és helikopterrel mintegy 80 kilométerre repültük a tundrába – messze azoktól az otthonoktól, ahol emberi segítséget keresett

– mesélte az állatorvos.

A medvementők 50 kilogramm halat hagytak ott a medvének, hogy segítsék a felépülését. Miután az állatot a tundrára szállították, újra beadtak neki egy injekciót, hogy felébredjen.

A lakosokhoz menekült

Korábban egy dikszoni lakos megpróbálta eltávolítani a bádogot, amikor a medve közel került az otthonához. A fém azonban túl mélyen beszorult a megrémült állat szájába – írja a Daily Mail.

A szakértők szerint a jegesmedvék normális esetben soha nem közelednének így az emberekhez.

Szvetlana Ragyionova, az orosz környezetvédelmi felügyelőség vezetője elmondta: a jegesmedvét a dikszoni repülőtértől mintegy 3 kilométerre találták. Az állatorvosoknak sikerült az első lövéssel elaltatniuk, és eltávolították a konzervdobozt.

Ahogy közel jött az emberekhez, láthatóan megijedt, ugyanakkor érezte, hogy ez az egyetlen reménye a túlélésre.

„A medve annyira kimerült és kétségbeesett volt a konzerdoboztól, hogy odajött hozzánk és kidugta a nyelvét. De lehetetlen volt segíteni anélkül, hogy a medvét ne traumatizáljuk, ezért az emberek feladták” – mondta egy lakó.

A szenvedő állat körbejárta a falut, segítséget keresve.

Az állat valószínűleg egy szeméttelepen találta a konzervdobozt, miközben élelem után kutatott. A 676 lakosú Dikszon a világ egyik legészakibb települése.

(Borítókép: Press service of Nornickel / Handout / Reuters)

Rovatok