Index Vakbarát Hírportál

Három ember halt meg egy nap alatt a bikafuttatás fesztiválján

2022. július 22., péntek 19:06

Három férfi halt bele 24 órán belül a kelet-spanyolországi bikafuttató fesztiválokon szerzett sérüléseibe.

Mindhárom férfi részt vett a valenciai régió hagyományos bikafuttatás fesztiválján három külön településen. A fesztiválon a bikák a városokon keresztül szabadon futnak, gyakran úgy, hogy az emberek előttük szaladtak.

Állatvédő csoportok már régóta panaszkodnak a közönségre és az állatokra leselkedő veszélyekre. Állításuk szerint

AZ ELMÚLT NYOLC ÉVBEN 20 EMBER HALT MEG A RÉGIÓBAN.

Három férfi olyan súlyosan megsérült a két hetes bikafuttatás eseményei során, hogy a kórházban meghaltak.

Egy fesztiválozót videóra vettek támadás közben

A csütörtök délutáni videofelvételeken látható, ahogy a félmeztelen férfit a felbőszült bika majdnem fél percig taposta és szorította le, szarvai pedig csak centikkel tévesztették el a fejét és a hasát.

A többi futó látható volt, amint a bika körül ugráltak, és hadonásztak a karjukkal, hogy megpróbálják elterelni az állat figyelmét, és elterelni a prédájáról – eredménytelenül. A férfinak azonban végül sikerült kimenekülnie, elfutott, és a tengerbe ugrott, hogy megmeneküljön a szinte biztosnak tűnő halál elől.

A három végzetes bikával való találkozás

Az egyik incidens során a Valencia városától délre fekvő Picassentben egy 56 éves férfit, aki egy háztömb mögött állt az utca közepén, a bika a levegőbe dobott, aminek következtében a férfi agyi sérülést szenvedett. A férfi kilenc nappal az eset után, kedden halt meg a valenciai kórházban.

Egy 50 éves férfi a BBC szerint szintén kórházban halt meg, miután a Valenciától északra fekvő Melianában a bika átszúrta a tüdejét.

Egy 64 éves francia látogató hétfőn halt bele a tengerparton lejjebb fekvő Pedreguerben elszenvedett sérüléseibe.

„Vállalható kockázat”

Meliana polgármestere szerint a bika csak egy vadállat, és az ilyen típusú véletlen balesetek olyan kockázatot jelentenek, amelyet az emberek vállalnak. Az utóbbi években a bikafuttatásban rendszeressé váltak az ilyen véletlen incidensek.

Spanyolország leghíresebb fesztiválján, a San Fermin-i bikafuttatáson idén 35-en sérültek meg. A Covid-járvány miatt három éve először rendezték meg.

A spanyol Állatok Pártja (Pacma) megismételte a bikafesztiválok eltörlésére vonatkozó felhívását, és bírálta a három valenciai fesztivál szervezőit, amiért veszélyeztetik a lakosok életét és bántalmazzák az állatokat. Legutóbb egy lelátó omlott össze egy kolumbiai bikaviadalon, ahol szintén halálos áldozatokkal járt a hagyományőrzés.

A bikafuttatás a valenciai gazdaság fellendítésére szolgál. Egy 2019-es tanulmány szerint több mint 3000 munkahelyet teremtett és 300 millió eurót hozott az évente közel 10 ezer esemény.

Rovatok