Index Vakbarát Hírportál

Áramütéssel kínozzák az ukrán foglyokat – egy 16 éves fiú meghökkentő beszámolója

2022. július 22., péntek 17:50 | aznap frissítve

Megszólalt a tizenhat éves ukrán fiú, aki három hónapot töltött az oroszok fogságában.

A fiatal ukrán fiú neve Vlagyiszlav Burjak, aki azután került az oroszok fogságába, hogy családjával együtt menekülőre fogta, miután Melitopolban is kitörtek a harcok. Egy ellenőrzőponton szakították el az oroszok a családjától, majd kilencven napot töltött a fogságukban. 

A fiatal fiú beszámolója szerint a fogvatartás kilencven napjában rengeteg erőszakos kihallgatásnak, brutális verésnek és kínzásnak volt a fültanúja. A tizenhat éves fiú annak az ötszáz túsznak az egyike, akik jelentős mértékben segítették az ukrajnai Polgári Szabadságjogok Központjának munkáját beszámolóikkal, a szervezet állítása szerint ezek az információk még közel sem adnak teljes képet: ez csak a jéghegy csúcsa. 

A Guardiannek adott interjújában Vlagyiszlav Burjak megpróbáltatásai mellett elmesélte azt is, hogy hogyan szabadult ki egy járműkonvojból. 

A fiú elmondásai alapján az orosz katonák azért szakították el a családjától, mert az ellenőrző ponton észrevettek egy videót a telefonján, amely néhány orosz katonáról készült, amint arról beszélgetnek, hogy nem akarnak harcolni. 

Ez feldühítette őket, és egy géppuskás katona rám mutatott, és azt mondta, hogy követnem kell. Ezután elvittek a sátorba, ahol megtudták, hogy egy helyi tisztviselő fia vagyok, és ezért értékes túsz lehet belőlem

– mesélte a fiú. 

Ezután egy vaszilivkai börtönbe szállították, ahol negyven napig őrizték egy cellában, mielőtt a fogsága utolsó hónapjában átszállították volna máshová. 

Én mostam fel a kihallgatáshoz használt szoba padlóját, és én takarítottam a tisztek szobáját is. Az én cellám csak néhány méterre volt attól, ahol a kihallgatásokat végezték. Hallottam az emberek kiabálását, és amikor takarítottam a szobát, vérfoltokat is láttam. Mivel a cellák takarítása közben szabadon mozoghattam, láthattam a kihallgatáson átesett embereket, és néha beszélgettünk egy pár percig, amikor az őrök nem figyeltek 

– részletezte. 

A fiú elmondása alapján egy héten legalább három kihallgatást tartottak: a foglyokat pedig áramütéssel és veréssel kínozták, néha órákon keresztül. A Burjak család beszámolója alátámasztja többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentését, amely szerint hiteles bizonyítékokat találtak az orosz erők emberiesség elleni bűncselekményeivel kapcsolatban. 

(Borítókép: Orosz katonák Melitopolban 2022. július 14-én. Fotó: Olga Maltseva / AFP)

Rovatok