Index Vakbarát Hírportál

A szemetesben bukkantak a német kancellár titkos dokumentumaira

2022. július 23., szombat 06:10

Titkos G7-csúcstalálkozóról szóló dokumentumokat dobhatott ki a kukába Olaf Sholz felesége. Egy német napilap szerint a német kancellár potsdami szomszédjai találtak rá a kényes iratokra.

Olaf Scholz német kancellár potsdami szomszédjai a G7-csúcstalálkozóról szóló dokumentumokat találtak a szemetesében. Az iratok a „titkos” jelzéssel voltak ellátva – írta a Spiegel német lap.

Az incidens annak a háznak a közelében történt, ahol Scholz feleségével, Britta Ernst brandenburgi oktatási miniszterrel él. A szomszédok azt állítják, nem turkáltak a szemét között, a dokumentumok a kuka tetején, közszemlére téve hevertek. Ők csupán a helyes szelektív tárolóba szerették volna helyezni a papírokat, mivel azok a kommunális szeméttel együtt kidobták.

A lapok többek között a G7-vezetők és feleségeik adatait tartalmazták. De találtak kényes naplórészleteket és előre megírt beszédet is. Valamint azt is megtudhatjuk, hogy a brandenburgi oktatási miniszter javítani akarta az angol nyelvtudását, ezért egy hamburgi nyelviskola ügyvezető igazgatójával folytatott levelezésben Ernst zoom-kapcsolatot kért az angol nyelvű beszélgetéshez. Mint írták, a dokumentumok a német külügyminisztériumban készültek, és a „titkos – csak hivatalos használatra” megjelölést viselték.

Nem tárolták túl bizalmasan

Úgy tűnik, Scholz és Ernst nem veszi túl komolyan a bizalmas dokumentum megsemmisítését. A házaspár magán- és hivatalos életébe is bepillantást engedő papírok gyakran megtalálhatók a hulladéklerakó helyeken – emelte ki a német lap, hozzátéve: Ernst munkával kapcsolatos dokumentumai is időnként a kukában landolnak.

Az újságírók arra a következtetésre jutottak, hogy a kancellár felesége lehetett az, aki ilyen felelőtlenül kezelte a papírmunkát. A lap arra emlékeztet, hogy a minősített dokumentumokat úgy kell megsemmisíteni, hogy tartalmuk ne legyen felismerhető. A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal honlapja szerint csak azok jogosultak a minősített információk kezelésére, akik átmentek a szükséges megbízhatóságot igazoló biztonsági ellenőrzésen.

(Borítókép: Olaf Scholz. Fotó: Christian Spicker / AFP)

Rovatok