Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk műholdjai segítik az ukrán hadsereget

2022. július 24., vasárnap 17:52

A Starlink-hálózat nagyban segíti a kommunikációt az ukrán hadsereg egységei között, emellett a frontvonal közelében élő polgári lakosság számára is internetkapcsolatot biztosít.

Az ukrán–orosz háború frontvonalán a telefontornyok, amelyek mobilhálózatot és internetet biztosítanak a lakosságnak, nagyrészt az orosz támadások áldozataivá váltak. Azonban Elon Musk Starlink-hálózata, amely műholdak sokaságát használja az internethálózat biztosítására, még a harctéren is működik.

Musk készletek ezreit küldte Ukrajnába, amivel egyrészt segíti az ukrán haderőt, másrészt az országot a hálózat számára tesztterepként is használhatja. A katonai tisztviselők többször is dicsérték a Starlinket azért, mert azon keresztül a hadseregcsoportok tartani tudják egymással a kapcsolatot.

A Starlink nélkül már elvesztettük volna a háborút

– mondta egy szakaszparancsnok a Donbászban található izjumi frontról. Olekszij Reznyikov védelmi miniszter is nagyra értékelte Elon Musk segítségét, nemrég pedig levelet írt az üzletembernek, hogy még több Starlink-felszerelésre lenne szükségük.

Nem veszélytelen

A Starlink tulajdonosának lépése azonban kockázatokkal is jár. A háborúba való beavatkozással Ukrajna oldalán azt kockáztatja, hogy Moszkva nyomására több semleges vagy oroszbarát kormányzat elidegenedik tőle, ami a Starlinket, valamint a SpaceX nevű vállalatát is érintheti.

Musk ugyanakkor nem az egyetlen nyugati üzletember, aki fölajánlotta segítségét Ukrajnának az orosz invázió megkezdése után.

A Microsoft például arról adott ki közleményt, hogy segítette Kijevet a kibertámadások elhárításában.

A száloptikai kapcsolattól eltérően a Starlink hordozható parabolaantennái az internetet sugárzó műholdak konstellációjával kommunikálnak, majd wifijelet küldenek a közeli eszközöknek.

A legtöbb műholdas internetes rendszerhez hasonlóan a Starlink sem tud megfelelni a hagyományos optikai és mobilhálózatok sávszélességének. Nem támaszkodik azonban a telefontornyokra vagy a föld alatti optikai vezetékekre, így jobban működik a háborús övezetekben.

A Starlink, amelyet a SpaceX fejleszt néhány éve, egy olyan hálózatot próbál felépíteni, amely nagy sávszélességű internetkapcsolatot kínál, és növekvő számú, alacsony pályán keringő műholdak flottájával működik. Musk azt is elmondta, hogy a Starlink bevételei finanszírozhatják a SpaceX szélesebb körű ambícióit, például modernebb rakéták és űrhajók fejlesztését.

Az internetes szolgáltatásnak körülbelül 400 ezer előfizetője volt az Egyesült Államokban nemrégiben közzétett hatósági jelentés alapján. Májusban a Starlink 32 országban volt elérhető a SpaceX Twitter-bejegyzése szerint. A cég július 14-én közölte, hogy Georgiában a hatóságok engedélyezték a Starlink használatát.

Amit lehet, lefednek

A háború előtt a SpaceX arra törekedett, hogy elnyerje a hatósági jóváhagyást Ukrajnában. Február 26-án, két nappal Oroszország támadása után Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere, Mihajlo Fedorov Twitteren üzent Musknak, és további Starlink-felszereléseket kért.

A csatatéri szerepe mellett a Starlink segített a felszabadult városok internethálózathoz való újracsatlakozásában.

A lefedettség lehetővé tette a katonák számára, hogy kapcsolatban maradjanak szeretteikkel, emellett a Mariupol városában lévő acélgyárban ellenálló ukrán katonák ezrei tudták nyilvánossá tenni a Starlinknek köszönhetően azt, hogy az oroszok milyen kegyetlenséggel nyomultak előre a városban.

A Starlink a háború során más vállalkozásokat is segített. Az Ukrtelecom JSC távközlési vállalat március elején mintegy 30 Starlink-terminált kapott az ukrán kormánytól. A széles sávú szolgáltató a műholdas kapcsolatokat használta arra, hogy a háború sújtotta területeken saját technikusaival kommunikáljon, és kapcsolatot biztosítson számukra az igazgatótanáccsal.

A frontvonal nagyvárosai, mint például Liszicsanszk és a donbászi Szeverodonyeck április óta mobilhálózat-lefedettség nélkül maradtak. Az ukrán kormány épületében Liszicsanszkban - mielőtt a várost az orosz erők nemrégiben elfoglalták - a Starlink biztosította az egyetlen biztonságos kommunikációs eszközt a katonai egységekkel és a polgári hatóságokkal.

(via Wall Street Journal)

(Borítókép: Starlink műholdat szállító SpaceX Falcon 9 rakéta 2020. február 17-én Cape Canaveralban. Fotó: Paul Hennessy / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok