Index Vakbarát Hírportál

Valami nem stimmelt, dublőre mehetett Putyin helyett tárgyalni

2022. július 24., vasárnap 09:25

Vlagyimir Putyin orosz államfőt egy rá megszólalásig hasonlító testdublőr helyettesíthette a héten tett iráni útja során, közölte egy magas rangú ukrán hírszerzési tisztviselő, írja a New York Post.

Az orosz államfő, akiről már régóta azt pletykálják, hogy beteg, esetleg rákos, a szokásosnál éberebbnek és mozgékonyabbnak tűnt az iráni látogatása során, amikor Ali Hamenei ajatollahhal találkozott, közölték ukrán források a The Sun című lappal.

Kirilo Budanov vezérőrnagy az egyik ukrán tévének elmondta, hogy Putyin nagyon élénknek mutatkozott, ami az utóbbi időben egyáltalán nem volt jellemző rá, ezért merült fel egyesekben a gyanú, hogy a felvételeken látható férfi nem Putyin volt.

Csak célozgatok. De kérem, nézzék meg azt a pillanatot, amikor Putyin elhagyja a gépet. Valóban Putyin volt az, aki elutazott?

– tette fel a kérdést a vezérőrnagy.

A mostani egyébként Putyin második útja külföldre az ukrajnai háború kezdete óta. Júniusban járt Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban, ez utóbbi adott otthont a Kaszpi-tenger menti államok csúcstalálkozójának, ahol ott volt Irán is.

Az amerikai hírszerzés jelezte, hogy értesüléseik szerint Irán több száz drónt küldhet Oroszországnak, köztük olyanokat, amelyek fegyverrel is felszerelhetők. Teherán később cáfolta ezt az értesülést.

Májusban az egyik Putyin-ellenes Telegram-csatorna azt állította, hogy testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át.

A titokzatos Telegram-fiók azt is állította, hogy előre felvett felvételeket fognak közzétenni Putyinról az orosz állami tévében, amint találkozókon vesz részt és törvényeket ír alá, hogy úgy tűnjön, mintha folyamatosan dolgozna.

Csütörtökön William Burns, a CIA igazgatója megjegyezte, hogy Putyin „teljesen egészségesnek” tűnik, ellentmondva ezzel a korábbi amerikai hírszerzési adatoknak, amelyek szerint az orosz vezető egészségi állapota romlóban van, és rák ellen küzd.

A Kreml szerint sincs semmi valóságalapja azoknak a híreknek, miszerint Putyin beteg lenne. Dmitrij Peszkov szóvivő határozottan állította, hogy az orosz elnök egészségi állapota rendben van.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. július 18-án. Fotó: Sputnik/Pavel Byrkin/Kremlin / Reuters)

Rovatok