Index Vakbarát Hírportál

6,1-es erősségű földrengés rázta meg Chilét

2022. július 27., szerda 21:39

6,1-es erősségű földrengés rázta meg a chilei Antofagastát, 39 kilométerre északkeletre Calamától – közölte szerdán az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC).

A földrengés kétszáz kilométeres mélységben volt. Kora délután egy közepes erősségű, 6,0-es földrengést jelentettek Calama közelében, Antofagastában.

A Német Földtudományi Kutatóközpont (GFZ) szerint a rengés 2022. július 27-én, szerdán, helyi idő szerint 14 óra 58 perckor következett be 108 kilométeres köztes mélységben.

A mélység gyengíthette az erejét

A földrengés erejét mérsékelhette a felszín alatti viszonylag nagy mélység, ami miatt abszolút értékben gyengébbnek tűnt. A rengés pontos erőssége, epicentruma és mélysége a következő néhány órában vagy percben módosulhat, amint a szeizmológusok felülvizsgálják az adatokat és finomítják számításaikat, vagy amint más ügynökségek kiadják jelentésüket.

Később egy második jelentést is kiadott a RaspberryShake nevű polgári szeizmográfhálózat, amely szintén 6,0-s erősségű földrengésként tüntette fel. Egy harmadik ügynökség, az Európai–Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) ugyanezt a rengést 6,1-es erősségűnek jelentette.

Az előzetes szeizmikus adatok alapján a rengést valószínűleg sokan érezték az epicentrum környékén. A polcokról leeső tárgyakon, betört ablakokon kívül azonban nem okozhatott jelentős károkat – jelenti a VolcanoDiscovery.

Az epicentrumtól 39 kilométerre fekvő, 143 100 lakosú Calamában és a nyolcvan kilométerre fekvő, kétezer lakosú San Pedro de Atacamában a rengést enyhén érzékelhették.

Rovatok