Index Vakbarát Hírportál

A szlovák külügyminiszter nem érti Budapest üzeneteit

2022. július 27., szerda 21:52

Ivan Korcok szlovák külügyminiszter visszautasította a magyar kormány azon kijelentését, miszerint Szlovákia és Csehország az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban igyekszik jó pontokat gyűjteni az EU-nál. A politikus hangsúlyozta: egyre inkább nem érti Budapest üzeneteit.

Visszautasította Magyarország álláspontját a szlovák külügyminiszter, Ivan Korcok, miszerint Szlovákia és Csehország az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban igyekszik jó pontokat gyűjteni az EU-nál – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszterrel tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Különösen megérintett minket, hogy a szomszédunk késztetést érez annak kimondására, hogy amit Szlovákia és Csehország tesz, azt azért teszi, hogy jó pontokat gyűjtsön Brüsszelben. Ezt visszautasítom! Ennek épp az ellenkezője igaz

– idézi Korcokot a Bumm.sk

A szlovák külügyminiszter szerint egyre kevesebben értik a magyar kormány kijelentéseit, azonban szeretné, ha megmaradna a két ország közötti, régóta fennálló jó viszony. Valamint azt is hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek közül három tagállamnak világos álláspontja van az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ugyanakkor azt is tudomásul veszi, ha Magyarország úgy dönt, mást gondol. 

Orbán Viktor miniszterelnök a tusványosi 31. nyári egyetemen beszélt arról, hogy a cseh és szlovák kormányváltás miatt az ottani vezetés jó pontokat szeretne gyűjteni Brüsszelben. 

(Borítókép: Janine Schmitz / Photothek / Getty Images)

Rovatok