Index Vakbarát Hírportál

Az EU felszólalt a kongói ENSZ-ellenes tüntetéseken történt halálesetek miatt

2022. július 28., csütörtök 14:59

Az Európai Unió (EU) elítélte a Kongói Demokratikus Köztársaságban ENSZ-békefenntartókat célzó, halálos kimenetelű erőszakot. A tiltakozóakció alatt legalább öt ember meghalt és ötvenen megsebesültek, miután a kongói katonák meglőttek egy elektromos kábelt, amely a tömegre zuhant.

Az EU elítéli a Kongói Demokratikus Köztársaságban ENSZ-békefenntartók ellen intézett, halálos kimenetelű támadást, és támogatja a tüntetések alkalmával lezajlott erőszakos események körülményeinek kivizsgálását és a felelősök elszámoltatását – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője csütörtökön.

Arra reagált, hogy kedden a Kongói Demokratikus Köztársaságban a nemzetközi békefenntartók tevékenységével elégedetlen tüntetők megostromolták az ENSZ helyi bázisát. A tiltakozóakció alatt legalább öt ember meghalt és ötvenen megsebesültek, miután a kongói katonák meglőttek egy elektromos kábelt, amely a tömegre zuhant.

Közleményében az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta: az EU határozottan elítéli a békefenntartók elleni támadást és az azóta elkövetett erőszakot.

Az Európai Unió továbbra is támogatja az ENSZ békefenntartó missziójának és a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányának törekvését, hogy kivizsgálják az erőszakos események körülményeit, és büntetőeljárást indítsanak a felelősökkel szemben – tették hozzá.

A közép-afrikai ország keleti részén hétfő óta folynak tiltakozó megmozdulások. Hétfőn több százan támadták meg a szervezet átmeneti táborának helyet adó raktárbázist. A tüntetők azt nehezményezik, hogy az ENSZ nem tesz semmit, vagy teljesen eredménytelen az országban garázdálkodó fegyveres csoportok megfékezésében. Ezért az ENSZ és békefenntartóinak távozását követelik.

Rovatok