Index Vakbarát Hírportál

Megdőlhet az amerikai kétpártrendszer?

2022. július 28., csütörtök 20:15

Több tucat volt republikánus és demokrata képviselő egy új, harmadik politikai párt létrehozását jelentette be szerdán, akik szerint működésképtelenné vált már az Egyesült Államok kétpártrendszere.

A Forward (Előre) nevű új párt élén Andrew Yang, a demokraták korábbi elnökjelöltje és Christine Todd Whitman, New Jersey volt republikánus kormányzója lesznek. Remélik, hogy a párt életképes alternatívája lehet az amerikai politikát uraló republikánus és demokrata pártnak – mondták a Reutersnek az alapító tagok.

A párt vezetői idén ősszel rendezvénysorozatot tartanak több mint húsz városban, hogy kiterjesszék programjukat és támogatókat szerezzenek. Szeptember 24-én Houstonban tartják a hivatalos megnyitójukat, jövő nyáron pedig a párt első országos kongresszusát az Egyesült Államok egyik nagyvárosában. A vezetők a Gallup tanácsadó cég tavalyi közvéleménykutatására hivatkoztak, amely szerint

az amerikaiak kétharmada gondolja úgy, hogy szükség van egy harmadik pártra.

Az egyesülésben részt vesz a Renew America Movement, amelyet 2021-ben Ronald Reagan, George HW Bush, George W. Bush és Donald Trump republikánus kormányának több tucat volt tisztviselője hozott létre, a Demokrata Pártból 2021-ben kilépő és függetlenné vált, Yang által alapított Forward Party és a Serve America Movement, egy demokratákból, republikánusokból és függetlenekből álló csoport, amelynek ügyvezető igazgatója David Jolly volt republikánus kongresszusi képviselő.

Az új párt alapelvének két pillére a tisztességes, virágzó gazdaság újjáélesztése, valamint hogy az amerikaiaknak több választási lehetőséget biztosítsanak.

A harmadik pártok sikertelensége

Történelmileg a harmadik pártok nem tudtak boldogulni az amerikai kétpártrendszerben, de alkalmanként befolyásolni tudták egy-egy elnökválasztás végkimenetelét.

Egyes elemzők szerint 2000-ben Ralph Nader elegendő szavazatot tudott elszippantani Al Gore demokrata jelölttől ahhoz, hogy győzelemhez segítse a republikánus George W. Busht.

Az egyelőre nem világos, hogy a Forward milyen befolyással lehet bármelyik párt választási eredményeire, a politikai elemzők szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

Rovatok