Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb európai engedheti meg magának a nyaralást

2022. július 29., péntek 15:13

Az Európai Szakszervezeti Szövetség adatai szerint az uniós munkavállalók jelentős része már 2020-ban sem jutott el nyaralni, mert nem engedhette meg magának, a mostani energiaár-robbanás pedig csak rontani fog a helyzeten.

A magas infláció és az egekbe szökő energiaárak miatt egyre csökken azoknak az európai munkavállalóknak a száma, akik megengedhetik maguknak a nyaralás luxusát. Az Európai Szakszervezeti Szövetség friss jelentése szerint egyre elterjedtebb lesz ez a tendencia – írja az Euronews.

Ezt támasztja alá az is, hogy még a mostani energiaár-robbanás előtt is 38 millió volt azoknak az európai munkavállalóknak a száma, akik nem tehették meg, hogy elutazzanak nyaralni. Mindezt annak ellenére, hogy fix munkahely alkalmazásában álltak. 

Legkevesebben Romániában, Görögországban és Litvániában utaznak el. Ausztriában, Finnországban és Dániában ez az arány hét százalék körül van. A szakszervezetek szerint szociális elégedetlenségre és tüntetésekre lehet számítani télen. 

Nagy félelem van a dolgozók között, hogy vajon be tudják-e majd fizetni a lakbért, ki tudják-e fizetni az élelmet. Vagyis sokan még csak nem is álmodhatnak a nyaralásról. Ennek nagy hatása lesz a dolgozókra és a családjukra is. Fontos megérteni, hogy az emberek frusztráltak, ez pedig előbb-utóbb az utcán is megjelenik majd, és eljut a döntéshozókhoz

– nyilatkozta az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese, Esther Lynch.

A jelentés szerint 2020-ban a magyarországi munkavállalók 29 százaléka nem utazott el. Romániában ez az arány 47 százalék, Görögországban és Litvániában is negyven százalék felett van.

Reprezentatív felmérés készült a magyarok nyaralásáról 

A Kutatócentrum az Index megbízásából készített felmérését itt éri el. A felmérés a 18 és 64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből merítve készített egy reprezentatív mintát a magyar lakosság 2022-es nyaralási terveiről. 

A Kutatócentrum szerint az aktív korú magyarok 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy idén elutazzon nyaralni. Amíg a fővárosban lakók 34 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 35 százaléka, a magát relatíve jómódúnak tartók negyven százaléka tervez külföldi nyaralást, addig a diplomával nem rendelkezőknek csak húsz százaléka, a falvakban lakóknak pedig mindössze 15 százaléka engedheti meg magának a külföldi nyaralást. 

Belföldön továbbra is a Balaton a legnépszerűbb

A külföldi nyaralást tervezők mindössze 14 százaléka tervezi Európán kívülre a nyaralását. Európán kívüli nyaralást a teljes magyar aktív korú lakosságnak mindössze három százaléka tervez idén. A belföldi úti célok közül a Balaton a legnépszerűbb: a belföldi utat tervezők 41 százaléka tervezi ott tölteni a pihenését. 

A külföldi nyaralást tervezők harminc százaléka azt mondja, hogy már nem befolyásolja nyaralási terveinek kialakításában a Covid–19-járvány alakulása, hetven százalék azonban úgy nyilatkozott, hogy még mindig befolyással bír a terveire a járvány. A legnagyobb hatással azonban a forint árfolyamának gyengülése volt a külföldi nyaralást tervezőkre, 83 százalékuk mondta azt, hogy befolyásolta nyaralási terveiben a forint árfolyamának gyengülése.

Rovatok