Index Vakbarát Hírportál

Közelebb került az önállósághoz Katalónia

2022. július 29., péntek 08:56 | aznap frissítve

Katalóniát és a katalán nyelvet erősítő programba kezdenek Spanyolországban. A döntés jelentős lépés Katalónia önálló állammá válásához.

Madrid és Barcelona viszonyának javítása céljából múlt héten tárgyalt egymással Pere Aragones szeparatista katalán elnök és Pedro Sances spanyol kormányfő.

A megbeszélés július 27-én már a két vezető nélkül folytatódott. A tanácskozást követően Felix Bolanos elnökségi miniszter azt jelentette be, hogy Katalóniát és katalán nyelvet erősítő projektbe kezdenek. 

Magyar Nemzet azt írja, a projekt egyenlő azzal, hogy a katalánok engedélyt kapnak a spanyol nyelv száműzésére az oktatási rendszerből. A döntés jelentős lépés Katalónia önálló állammá válásához.

Kiemelik: a spanyol alkotmány szerint az ország régióinak hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol, azonban emellett a régiók társnyelvként taníthatják saját nyelvüket. Ám úgy tűnik, ez is kevésnek bizonyult a katalánok számára. 

Pierre Aragones 2021-es beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetésének ideje alatt Katalónia megkezdhesse Spanyolországtól való végleges elszakadását.

Rovatok