Index Vakbarát Hírportál

Amerikai tényellenőrök megcáfolták, hogy a CERN utat nyitott volna a pokolba

2022. július 29., péntek 12:06

Az USA Today tényellenőrző munkatársainak azt az interneten terjedő álhírt kellett megcáfolniuk, amely szerint a CERN hadronütköztetője kaput nyitott a pokolba, a tudósok pedig démonokkal kommunikálnak az intézményben.

A CERN tudósai három év kihagyás után, áprilisban indították újra a részecskegyorsítójukat – a világ legnagyobb és legerősebb gyorsítóját. A tudósok azt tervezik, hogy a javításon és frissítésen átesett Nagy Hadronütköztetőt arra használják, hogy még többet megtudjanak az univerzum eredetéről.

Július elején azonban elkezdett terjedni a TikTokon egy egészen bizarr elmélet, amely azt állítja, hogy „a CERN egy démoni, gonosz masina, amely más dimenziókba/pokolba/más spirituális világokba nyit meg ajtókat, és démonokat, átkozott lelkeket hoz a világba”. 

Július 5-én került fel a Facebookra egy TikTok-videó, amelyben egy nő magyarázza ezt az elméletet. Ezután hasonló bejegyzések százai jelentek meg a Facebookon és a Twitteren is. A gyanú természetesen nem igaz: semmilyen bizonyítékot nem sikerült szerezni az állítás alátámasztására.  

Nem igaz az az állítás, hogy a CERN tudósai démonokkal kommunikálnának, ahogy az sem, hogy az ütközőt használják fel a pokol kapujának megnyitására

– felelte Dejan Stojkovic, a Buffalo Egyetem fizikaprofesszora az USA Today kérdésére. 

„Ahhoz, hogy a jelenlegi technológiával fekete lyukat vagy féreglyukat hozzunk létre, akkora gyorsítóra lenne szükség, mint az egész univerzum” – tette hozzá. 

Rovatok