Index Vakbarát Hírportál

Volt magyar külügyminiszter avatta fel Hunyadi János legújabb szobrát

2022. július 30., szombat 18:07

Nem az ember nemzetisége, hanem a tettei fontosak, és Hunyadi János a kereszténységet megőrző hős volt, így szobra össze kell kösse a magyar és román nemzetet – ezt mondta Martonyi János, Magyarország volt külügyminisztere szombaton Marosvásárhelyen, ahol Hunyadi János szobrát avatták fel.

A szobrot – amelyet a marosvásárhelyi várban helyeztek el – a Professzorok Batthyány Köre adományozta, Bocskay Vince alkotta meg, és Sántha Csaba műhelyében öntötték ki Szovátán. 

Martonyi János volt magyar külügyminiszter a nemzet és Európa történelmének óriásaként beszélt Hunyadi Jánosról. Szerinte Hunyadi a hőstetteivel azt üzeni a mának, hogy bátran, önfeláldozóan kell élni, ellenállni azoknak a hatalmaknak, amelyek a nyelvünket, vallásunkat, kultúránkat meg akarják semmisíteni. Hangsúlyozta: 

nem Hunyadi nemzetisége a fontos (amely még ma is identitáspolitikai viták tárgyát képezi), hanem a tettei.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere az avatáson azt mondta:  Hunyadi az a fejedelem volt, akit magukénak tartanak a magyarok, románok és szerbek is, és arra biztatta a marosvásárhelyieket – magyarokat és románokat egyaránt –, hogy ahogyan egykor a csatában egymás mellett harcoltak, úgy most is így egyesítsék erejüket, vállvetve dolgozzanak Marosvásárhelyért, a város sikeréért – írta a szoboravatásról beszámoló szekelyhon.ro.

Sorozat készül az életéről, már forgatják is

Korábban már szó volt arról, hogy Magyarországon egy tízrészes sorozat készül Hunyadi Jánosról. Ennek részleteiről egy interjúnkban kérdeztük Bán Mórt, a Hunyadi-regénysorozat szerzőjét.  A készítők néhány napja közölték az Indexszel, hogy  már meg is kezdődött a forgatás Pátyon. A tervek szerint a sorozat 2024-ben debütálhat a TV2-n.

Rovatok