Index Vakbarát Hírportál

A finn kormány komolyan veszi a szélenergia kibővítésére tett ígéretét

2022. július 31., vasárnap 17:33

A finn kormány két nagy méretű tengeri szélerőműpark megépítésére is rábólintott, mert komolyan gondolták a tervet, miszerint a következő három évben két és félszeresére növelik a szélenergia-előállítást.

A finn kormány engedélyezte a tengerfenék bérbeadását annak érdekében, hogy be lehessen indítani kettő nagy méretű szélerőműpark fejlesztési projektjét. Valószínűleg ez is az ország azon elhatározásainak egyike, amelyek segítségével karbonsemlegessé tennék a gazdaságot a következő évtized közepéig – írja a Wind Europe

Az állami tulajdonban lévő erdő- és tengerfenék-kezelő szervezet, a Metsahallitus engedélyt kapott a Tahkoluoto szélerőműpark bérbeadására annak érdelében, hogy offshore szélfarmokat létesíthessenek. Finnország 2035-re el akarja érni a teljes szén-dioxid-semlegességet, ennek érdekében azonban jobban ki kell használnia a szélenergiát. 

Az elmúlt években jelentős szárazföldi szélparkot húztak fel az országban, ennek köszönhető, hogy a szélenergia aránya a korábbi egy százalékról már tíz százalékra emelkedett az energiamixben. A 2022-es év végére elérheti az 5 GW-ot a szélerőművek összesített termelőkapacitása. 

Az észak-európai ország korábban megfogalmazott közép- és hosszú távú elképzeléseire nem hatott a háború sem: hiába állította le Oroszország előbb a gáz-, majd az áramszállítást is válaszul arra, hogy Finnország felmondta a Roszatommal közös atomerőmű-projektet. 

(Borítókép: Johan Nilsson / MTI / EPA)

Rovatok