Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant Kína irányíthatatlanná vált rakétája

2022. július 31., vasárnap 07:17

Pekinget felelőtlenséggel vádolták, miután nem osztotta meg az adatokat arról, hogy a több mint 20 tonnás Hosszú Menetelés 5B hordozórakéta hol fog landolni vasárnap.

Egy kínai hordozórakéta szombaton ellenőrizetlenül tért vissza a Földre – közölték az amerikai védelmi minisztérium tisztviselői, miközben megrótták Pekinget, amiért nem osztotta meg a potenciálisan veszélyes objektum leszállásával kapcsolatos információkat.

Az amerikai űrparancsnokság megerősítette, hogy a Hosszú Menetelés 5B rakéta szombaton újra belépett a Föld légkörébe az Indiai-óceán felett, de a törmelék esetleges szétszóródásával és a becsapódás helyével kapcsolatos kérdéseket Kínához irányította.

A Hosszú Menetelés 5B rakétával múlt vasárnap indították el a Wentian nevű, személyzet nélküli űrhajót, amely a második modult szállítja a háromból, amelyre Kínának szüksége van az új Tiangong űrállomás befejezéséhez.

A felelőtlen titkolózás

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora szombaton bírálta Pekinget, mondván, hogy a rakéta leereszkedésének részleteit felelőtlenség és kockázatos volt titokban tartani.

Minden űrhajózó nemzetnek követnie kellene a bevált legjobb gyakorlatokat, és meg kellene tennie a maga részét az ilyen típusú információk előzetes megosztásában, hogy megbízható előrejelzéseket lehessen készíteni a törmelékbecsapódás lehetséges kockázatáról, különösen az olyan nehéz teherűrhajók esetében, mint a Hosszú Menetelés 5B

– mondta Bill Nelson a Guardian szerint.

Az elemzők azt jósolták, hogy a rakéta teste szétesik, amikor a légkörbe zuhan, de elég nagy ahhoz, hogy számos darab túlélje a visszatérést, és törmeléket szórjon egy 2000 kilométer hosszú és 70 kilométer széles területen. A washingtoni kínai nagykövetség nem nyilatkozott azonnal. Kína a hét elején közölte, hogy szorosan nyomon követi a törmeléket, de a földön tartózkodókra nézve nem jelent veszélyt.

Rovatok