Index Vakbarát Hírportál

A védőoltások mellett érvelt, holtan találták rendelőjében a többször megfenyegetett orvost

2022. július 31., vasárnap 06:41

Holtan találtak rendelőjében pénteken egy osztrák orvost, aki halálos fenyegetéseket kapott oltásellenesektől és összeesküvés-elméletek terjesztőitől, miután sokat szerepelt a médiában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és az interjúkban a védőoltás mellett érvelt.

A hatóságok közlése szerint a felső-ausztriai Lisa-Maria Kellermayr öngyilkosságot követett el vöcklaburgi rendelőjében, búcsúleveleket is hagyott maga után. Az orvosnő korábban arról számolt be a honlapján, hogy hónapok óta megtorlással fenyegetik megnyilatkozásai miatt olyanok, akik ellenzik a járványügyi korlátozásokat és elutasítják a védőoltást. Ezek között halálos fenyegetések is szerepeltek – írja az MTI.

A nő rendőrségi védelmet kapott a fenyegetések miatt, de saját maga is több százezer eurót költött biztonságának a garantálásra. Júniusban bejelentette rendelője ideiglenes bezárását, majd július közepén végleg lehúzta a rolót, mondván, hogy senkinek sem kívánja azokat a munkakörülményeket, amelyek között az utóbbi hónapokban dolgoznia kellett. Az osztrák közvéleményt sokkoló halálhírre reagálva vezető politikusok nemzeti egységre szólítottak fel.

Vessünk véget a megfélemlítésnek és a félelemkeltésnek! A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Ausztriában

– hangoztatta Alexander Van der Bellen köztársasági elnök. Az államfő felidézte, hogy az emberek fertőzéstől való védelmén, gyógyításán dolgozó orvost előbb az interneten, majd személyesen, a rendelőjében is megfenyegették.

A fenyegetések miatt indult eljárásban az osztrák ügyészség júniusban lezárta a vizsgálatot egy német állampolgárságú gyanúsított ügyében arra hivatkozva, hogy a német hatóságok az illetékesek. Az osztrák rendőrség ismeretlen személyek ellen vitte tovább a nyomozást.

Rovatok