Index Vakbarát Hírportál

Moszkva bővítette a barátságtalan országok listáját

2022. július 31., vasárnap 16:34

Oroszország Jersey után a csöppnyi Guernsey és Man szigetét is a „barátságtalan” országok közé sorolta – a Bahamákkal együtt. Guatemala viszont Moszkvával szakította meg egyelőre csak diplomáciai kapcsolatait.

A Man-sziget azért került fel a jegyzékre, mert gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Tulajdonképpen tükrözte az Egyesült Királyság és az Európai Unió által az ukrajnai inváziót követően, februárban bevezetett szankciókat – írta a BBC.

Válaszul a Kreml az egyre bővülő „barátságtalan” országok között listázza a szigetet, ami azt jelenti, hogy 85 ezer lakosának megtorló intézkedésekkel kell szembenéznie.

A Manx-kormány szóvivője szerint a válaszlépés azt bizonyítja, hogy a szankciók „kezdik éreztetni hatásukat Moszkvában”.

Világviszonylatban ugyan viszonylag kicsik vagyunk, mégis csatlakoztunk azokhoz, akik elítélték az orosz vezetés tetteit

– tette hozzá a szóvivő.

Az év elején a szigeten őrzött, orosz tulajdonban álló vagyontárgyakat befagyasztották, a jachtokat és repülőgépeket pedig törölték a Man-szigetek nyilvántartásából – az orosz invázióra adott nemzetközi válaszlépés részeként.

Eddig több mint félszáz nemzet és terület sújtotta szankciókkal Oroszországot, köztük a szintén a brit koronához tartozó, 63 ezer lakosú Guernsey is, amely döntése következményeként „barátságtalan” minősítést kapott Moszkvától.

A Kreml azzal vádolja a sziget kormányát, hogy támogatja az Orosz Föderáció elleni gazdasági korlátozásokat.

A Manx-kormányhoz hasonlóan Jonathan Le Tocq külügyminiszter megjegyezte: „Szemmel láthatóan a kis Guernsey szankciói fájni kezdtek.”

Clearly little Guernsey's sanctions are beginning to bite... https://t.co/VjpBVRfRC4

— Jonathan Le Tocq ** (@letocq) July 24, 2022

A harmadik szigetet, Jersey-t Moszkva már korábban a „barátságtalanok” közé sorolta, ami alapján a sziget gazdasági megtorlásra számíthat.

Guernsey és a mellette fekvő, törpe Bailiwick-sziget márciusban csatlakozott azokhoz, akik szankciókkal válaszoltak Ukrajna Oroszország által történő megszállása ellen. „Kiállunk az ukrán nép mellett” – hangoztatta a szigetek vezetése.

A Bahamák az után minősültek „barátságtalannak”, hogy a kormány „megtiltott minden tranzakciót az oroszországi bankokkal” – jelentette a karibi hírekkel foglalkozó Loop portál.

A térségben a Bahama-szigetek mellett Moszkva Anguillát és a Brit Virgin-szigeteket is válaszlépésekkel fenyegette.

A bahamai külügyminisztérium egyébként azt üzente Moszkvának, hogy nem követtek el barátságtalan cselekedetet Oroszországgal szemben „a szó objektív értelmében”, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a negatív megbélyegzés hatása „inkább jelképes, mint valós”.

A netes hozzászólók szerint Oroszország „elkényeztetett gyerekként” viselkedik, a bahamaiak azonban nem fognak meghátrálni.

„Kinek képzeli magát Putyin? A Bahamák szabad és független állam. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hogy teljesítsük a gonosz parancsait” – írta egy nő a Facebookon.

Súlyos következmények

A közeli, közép-amerikai Guatemala erélyesebben reagált az orosz invázióra, és szinte azonnal bezáratta moszkvai követségét.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök most a megtámadott ország fővárosába, Kijevbe utazott nemcsak azért, hogy szolidaritásáról biztosítsa Zelenszkij elnököt, hanem azért is, hogy felhívja a figyelmet: világszerte milliók halhatnak meg az Oroszország ukrajnai inváziója által okozott „élelmiszerválság” miatt – jelentette az AFP.

A háború következményeinek megdönthetetlen bizonyítékai az inflációt gerjesztő globális gazdasági hatások, amelyek növelik a megélhetési költségeket, ezzel még több embert taszítanak nyomorba

– áll a guatemalai elnöki hivatal által közzétett közös nyilatkozatban.

A távoli Közép-Amerikát különösen súlyosan érintette a háború: minden gabonáját a konfliktusövezetből importálja. Ukrajna az orosz invázió kezdete óta nem tud gabonát exportálni, mivel az orosz erők blokád alá vették fekete-tengeri kikötőit.

A közép-amerikai ország egyébként nikkelt exportál Ukrajnába, miközben a gabona mellett vasat és acélt importál.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása mellett Guatemala Oroszországgal is üzletel, ahová kávét és banánt szállít, cserébe pedig műtrágyát, orvosi eszközöket és papírt kap.

(Borítókép: Man-sziget Ramsey városában. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images)

Rovatok