Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosnak és irigy kutyának nevezték a brit miniszterelnök-jelöltet

2022. július 31., vasárnap 21:03

Nadine Dorries kultúráért felelős brit államtitkár „gyilkosnak” és „irigy kutyának” nevezte Rishi Sunak brit miniszterelnök-jelöltet, mert szerinte a férfinak jelentős szerepe volt Boris Johnson lemondatásában.

Az államtitkár először a Twitterén osztott meg egy fotót, amelyen Rishi Sunak – Brutus szerepében  ledöfi a Julius Caesarrá átszerkesztett Boris Johnsont.

Egy nappal később az államtitkár – aki egyébként a másik miniszterelnök-jelölt, Liz Truss támogatójának számít – a Mail on Sunday nevű lapban ennél valamivel részletesebben is kifejtette, hogy mi a problémája Rishi Sunakkal. Ebben a cikkben többek közt azt írta, hogy

Nadine Dorries cikke után a Konzervatív Párt több minisztere is arra szólította fel a másik miniszterelnök-jelöltet, Liz Trusst, hogy határolja el magát az államtitkár kijelentéseitől. Greg Hands munkaügyi miniszter – aki Sunak támogatójának számít – „ízléstelennek” és „veszélyesnek” minősítette Dorries véleménynyilvánítását, utalva eközben arra is, hogy alig egy éve késeltek halálra egy brit parlament képviselőt

A Huffington Post szerint még Liz Truss egyik támogatója, Brandon Lewis volt államtitkár is azt írta, hogy ő maga nem osztotta volna meg az átszerkesztett fotót, amely Rishi Sunakot Brutusként ábrázolja. Nadine Dorries egy későbbi tweetjében annyit elismert: lehet, hogy túlzás volt Rishi Sunak öltözködését kritizálni az említett cikkben, de nem szeretné, ha a Konzervatív Pártot megtévesztené a férfi.

A miniszterelnöki (és pártelnöki) tisztségért már csak Liz Truss és Rishi Sunak vannak versenyben. A párt frakciójának legutóbbi szavazásán Sunak 137 szavazatot, Truss pedig 113-at szerzett. 

(Borítókép: Rishi Sunak. Fotó: Joe Sene / Pool / Reuters)

Rovatok