Index Vakbarát Hírportál

Óriási vita tört ki, a Wikipédiának le kellett tiltani a felhasználóit

2022. július 31., vasárnap 16:05

Annyira heves vita tört ki a recesszió fogalmáról, hogy a Wikipédia kénytelen volt eltiltani a felhasználókat az oldal szerkesztésétől, mert folyamatosan megváltoztatták a szó definícióját.

A Fortune beszámolója szerint úgy fest, az emberek nem tudnak megállapodni a recesszió fogalmában, illetve azt sem tudják eldönteni, hogy most épp recesszióban vagyunk-e. Egyesek azt állítják, hogy a recesszió beálltához elég két, egymás után következő negyedév negatív GDP-növekedése, attól függetlenül, hogy más mutatók mit mondanak (például az erős munkapiac). Addig nem beszélhetünk hivatalosan recesszióról, amíg a National Bureau of Economic Research ki nem mondja, hogy recesszió van – vélekednek mások.

Az Amerika-szerte tomboló recessziós vita már egészen odáig fajult, hogy a felhasználók elkezdték átszerkesztgetni a Wikipédián a recesszió oldalát, amire a cég is kénytelen volt lépni: eltiltottak minden olyan felhasználót az oldal szerkesztésétől, aki nem rendelkezik fiókkal. 

Az előzmények szerint július utolsó hetében a felhasználók több mint 180 alkalommal szerkesztették az oldalt. A szerkesztésgomb felett most csak egy kis lakatikon látható, azt jelezvén, hogy az oldal „védett a vandalizmus megakadályozása érdekében”. Az eset még Elon Musk figyelmét is felkeltette, aki egy Twitteren írt bejegyzésében azt írta: „A Wikipédia elveszíti objektivitását”, és megjelölte a bejegyzésben a cég társalapítóját, Jimmy Walest.

A közösségi médiában az emberek azzal vádolták a céget, hogy azért próbálják eltüntetni ezt a definíciót, mert igazodni akarnak az amerikai elnökhöz. Csütörtökön, a GDP-adatok nyilvánosságra hozatala után Joe Biden elutasította az egyesült államokbeli recesszió gondolatát, ehelyett a folyamatos munkahely-növekedést, az alacsony munkanélküliséget és a növekvő beruházásokat emlegette. „Számomra ez nem hangzik recessziónak” – mondta.

Rovatok