Index Vakbarát Hírportál

A világ egy rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől az ENSZ főtitkára szerint

2022. augusztus 1., hétfő 19:38

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint egy rossz lépésre van a világ a nukleáris megsemmisüléstől, és fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség elfelejti a hirosimai és nagaszaki támadásokat. A főtitkár kiemelte: csaknem 13 ezer atomfegyver van világszerte a nemzeti arzenálokban.

Az emberiség mindössze „egy tévedésnyi távolságra”, egy rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől – figyelmeztetett hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár az 1970-ben életbe lépett atomsorompó-szerződés (NNPT) felülvizsgálati konferenciája megnyitóján New Yorkban.

A világ – különös tekintettel az ukrajnai, a közel-keleti és az koreai-félszigeti válságokra – a nukleáris veszély korszakába lépett, amelyhez fogható a hidegháború zenitje óta nem volt

– fogalmazott a világszervezet vezető diplomatája.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az augusztus 26-ig tartó konferencia „lehetőséget teremt olyan intézkedések kidolgozására, amelyek segíthetnek elkerülni a biztos katasztrófát, az emberiséget új útra terelve egy atomfegyverektől mentes világ felé”.

Fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség elfelejti a hirosimai és nagaszaki tragédiákat

– emelte ki Guterres, hozzátéve: csaknem 13 ezer atomfegyver van világszerte a nemzeti arzenálokban, s az államok a hamis biztonság reményében százmilliárd dollárokat költenek „az ítéletnapi fegyverekre”.

Az orvosi célú felhasználást kell támogatni

Mindazonáltal a nukleáris technológiák békés, például orvosi célú felhasználását támogatni kell – jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

„Ha békés célokra használják, ez a technológia nagy előnyére válhat az emberiségnek” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konferenciának címzett üzenetében hangsúlyozta, hogy egy atomháborúnak nem lehetnek nyertesei, s nem szabad engedni egy ilyen konfliktus kitörését.

Abból indulunk ki, hogy nem lehetnek győztesei egy atomháborúnak, s nem szabad, hogy ilyen kitörjön, mi a nemzetközi közösség osztatlan és egyenlő biztonságának oldalán állunk

– fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök rávilágított arra is, hogy Oroszország mint az atomsorompó-egyezmény letéteményese és részese tartja magát az egyezmény „szelleméhez és betűjéhez”. Hozzáfűzte: Moszkva teljesíti minden olyan kötelezettségét, amely az ilyen jellegű fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről az Egyesült Államokkal kötött bilaterális megállapodásokból fakad.

1968 óta kötelezik magukat szerződéssel

Miután 1968. július 1-jén a letéteményes országok (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió) aláírták és további 47 országban ratifikálták a szerződést, az 1970. március 5-én lépett hatályba. Az aláíró, nukleáris fegyverekkel rendelkező államok a szerződéssel kötelezték magukat arra, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem adnak át senkinek atomfegyvert vagy egyéb nukleáris robbanószerkezetet, valamint nem engedik át az ellenőrzést ezen eszközök felett.

A több mint ötvenéves megállapodáshoz eddig 191 állam csatlakozott. Az atomsorompó-szerződés céljainak teljesülését ötévente egy konferencián vizsgálják felül – írta az MTI.

(Borítókép: António Guterres 2022. augusztus 1-jén. Fotó:  ANGELA WEISS / AFP)

Rovatok