Index Vakbarát Hírportál

Irán megfenyegette New Yorkot

2022. augusztus 1., hétfő 06:11

Az iráni illetőségű Iszlám Forradalmi Gárda Testülete (IRGC) atomcsapással fenyegeti New York városát.

Mindezt a Jeruselem Post írta meg Ben Sabti Irán-szakértő tweetjére hivatkozva. A szakértő szerint az IRGC Telegram-csatornáján olvasható egy bejegyzés, amelyben azt írják: „Irán azonnal újraindítja az Emad-projektet, és atombombát építhet, ha a natanzi létesítményeket megtámadják”.

Az IRGC-hez kapcsolható Bisimchi Media Telegram-csatornán tűnt fel egy videó, amelynek címe: „Mikor ébrednek fel Irán alvó nukleáris robbanófejei?” Ebben hangzik el az az kijelentés, hogy az iráni kormány hamar képes a nukleáris fegyverek fejlesztésére, „ha az Egyesült Államok vagy a cionista rezsim bármilyen ostoba hibát elkövet”. 

A videóban elhangzik az is, hogy Irán ballisztikus rakétái „New Yorkot pokoli romhalmazzá változtathatják” – állítja az Iran International. A videó szerint azok a nukleáris létesítmények, amelyek a Teherántól 160 kilométerre fekvő Fordo városának környékén találhatók, védve vannak egy esetleges rakétatámadás bekövetkezése esetén is. Ennek ellenére az összes infrastruktúrát felkészítették arra, hogy hogyan vezényeljen le egy esetleges támadást. 

A natanzi létesítmények sebezhetőek a nyugati hatalmak és Izrael esetleges támadásával szemben, de Fordo pillanatok alatt hadrendbe állítható, ha Natanz rakétatámadás alá kerül

– írja a Jeruselem Post. A videóban az is elhangzik, hogy az iráni rezsim gyors ütemben képes a „békés célú atomprogramját nukleáris fegyverprogrammá” alakítani. A Jeruselem Post azt is hozzáteszi, hogy Irán már annak a küszöbén áll, hogy az atomhatalmak közé tartozzon, köszönhetően a Fordo környéki létesítményeknek, amelyek alkalmasak atomtöltet építésére. 

Rovatok