Index Vakbarát Hírportál

Ludovic Orban: Orbán Viktor Oroszország ötödik hadoszlopa az EU-ban

2022. augusztus 1., hétfő 18:36

Orbán Viktor mára „Oroszország ötödik hadoszlopa” lett az Európai Unióban, ezért indokolt lehet felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát az uniós intézményekben – mondta hétfőn Ludovic Orban volt román miniszterelnök.

Az Agerpres hírügynökség szerint Ludovic Orban – aki most a román Jobboldal Ereje párt elnöke – egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: az 1990-es évek elején még más embernek ismerte meg Orbán Viktort.

Akkor liberális, euro-atlantista politikus volt, mára már Oroszország ötödik hadoszlopa az Európai Unióban, olyan eszmék hirdetője, amelyeket letűntnek hittem a második világháború után

– fogalmazott a román politikus, utalva a magyar miniszterelnök tusványosi beszédére is.

Ludovic Orban ez utóbbival kapcsolatban annak is hangot adott, hogy „az uniós szerződés és az EU alapját képező értékek és elvek durva megsértését jelenti fajokról, rasszizmusról beszélni egy multikulturális Európában, ahol tiszteletben tartják a kisebbségek, vallási kisebbségek, nemzeti kisebbségek jogait”. 

Hozzátette azt is:

„tökéletesen indokolt” lenne megindítani az eljárást Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére is az uniós testületekben.

Ludovic Orban szerint ezt – az oroszpártiság mellett – az is indokolná, hogy Orbán Viktor Európa- és EU-ellenes üzeneteket közvetít. A román politikus végül megjegyezte: azért ment el egyetlen román pártelnökként személyesen is Tusványosra, mert fontosnak tartja, hogy a román pártvezetők kifejtsék az álláspontjukat az ilyen rendezvényeken. 

(Borítókép: Ludovic Orban. Fotó:  Daniel MIHAILESCU / AFP)

Rovatok