Index Vakbarát Hírportál

Nancy Pelosi mégis ellátogat Tajvanra

2022. augusztus 1., hétfő 17:09

Kína nyilvánosan elutasította a látogatás gondolatát, Joe Biden kormánya pedig a biztonsága érdekében nem tanácsolja a vizitet, Nancy Pelosi azonban mindezek ellenére sem hagyja ki Tajvant a körútjából.

Az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi útba ejti Tajvant is az ázsiai körútja részeként, ezt megerősítette egy magas rangú tajvani és egy amerikai tisztviselő is – írja a CNN

A Biden kormány többször figyelmeztette Nancy Pelosit, hogy Tajvan egyáltalán nem jó ötlet, tekintve, hogy a kínai sajtó már több cikkben is azt pedzegette, milyen következményekkel járna egy esetleges látogatás – az amerikai képviselőház elnöke ennek ellenére nem tett le a látogatásról.  

Rosszul időzített látogatás

Nancy Pelosi 25 éves szünet után látogat el a szigetre, azonban ezt épp akkorra időzítette, amikor rég nem látott mélypont jellemzi az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatokat. A CNN által megszólaltatott magas rangú tajvani tisztviselő szerint Pelosi a szigeten is éjszakázik majd, azt azonban nem akarta elárulni, mikor érkezik pontosan az országba. 

Az amerikai tisztviselő pedig nyomatékosította, hogy a helyzet rendkívül érzékeny mivolta miatt a védelmi minisztérium tisztviselői kiemelt figyelemmel kísérik a kínaiak térségben végzett mozgását annak érdekében, hogy Nancy Pelosi biztonságát garantálják.  

Az amerikai képviselőház elnöke július 31-én még azon a véleményen volt, hogy nem lenne szerencsés Tajvanra utaznia, mert a kínai légierő egyik szóvivője Kína területi egységét és szuverenitásának védelmét emlegette egy légi parádén. Emellett egy kínai állami médiakommentátor azt fejtegette július végén, hogy Peking akármelyik katonai repülőgépet lelőheti, amelyet az országba küldenek. 

Joe Biden üzent Kínának 

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Kínának is részt kellene vennie a nukleáris fegyverekről szóló tárgyalásokon, hiszen ő is tagja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésnek (NPT). 

 „Az Egyesült Államok megújítja elkötelezettségét a világ felé, hogy felelősségteljesen kezeli nukleáris arzenálját, és folytatja a munkát a nukleáris fegyverek nélküli világ végső céljának eléréséért” – áll a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban.

Kormányom ma készen áll arra, hogy gyors tárgyalásokat folytasson egy új fegyverzetellenőrzési keretrendszerről, amely az új START-szerződés helyébe lép, amikor az 2026-ban lejár. A tárgyalásokhoz azonban jóhiszeműen működő, készséges partnerekre van szükség

– jelentette ki Joe Biden. 

Oroszországot is megemlítette

„Oroszország brutális és provokálatlan ukrajnai agressziója pedig megrendítette a békét Európában, és támadást jelent a nemzetközi rend alapvető alapelvei ellen. Ebben az összefüggésben Oroszországnak demonstrálnia kell, hogy készen áll a nukleáris fegyverzetellenőrzésre irányuló munka folytatására az Egyesült Államokkal” – tette hozzá az amerikai elnök.

Kínával kapcsolatban közölte, hogy „az atomsorompó-szerződés hatálya alá tartozó államként és a P5-ök tagjaként szintén felelőssége van abban, hogy olyan tárgyalásokba kezdjen, amelyek csökkentik a félrekalkuláció kockázatát és foglalkoznak a destabilizáló katonai dinamikával”. 

Az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy példamutatásunk erejével az élen járjon. Diplomáciai úton – szövetségeseinkkel és regionális partnereinkkel együttműködve – kidolgoztunk egy javaslatot, amely biztosítja a közös átfogó cselekvési terv teljes körű végrehajtásához való kölcsönös visszatérést annak érdekében, hogy Irán ne jusson nukleáris fegyverhez

–  fejtegette Joe Biden.

Az atomenergia békés felhasználása a cél 

Az amerikai elnök nyilatkozata szerint „szorosan együttműködünk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) annak érdekében, hogy az Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti AUKUS partnerség megfeleljen a legmagasabb szintű nonproliferációs normáknak. Újra megteremtjük vezető szerepünket az atomenergia békés célú felhasználása terén, többek között arra törekszünk, hogy a NAÜ kiegészítő jegyzőkönyve a nemzetközi biztosítéki intézkedések és a nukleáris ellátási megállapodások általános szabványává váljon, és folytatjuk az érzékeny dúsítási és újrafeldolgozási technológia elterjedésének korlátozására irányuló erőfeszítéseinket”.

A világ bízhat abban, hogy kormányom továbbra is támogatni fogja az atomsorompó-szerződést, és törekedni fog az atomsorompó-rendszer megerősítésére, amely mindenhol megvédi az embereket

nyomatékosította Joe Biden. 

Az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciáját öt évente tartják, idén 2022. augusztus 1-je és 26-a között kerül rá sor New Yorkban. Ez a konferencia a legfontosabb esemény, amelyet a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása leszerelése kapcsán tartanak. 

(Borítókép: Nancy Pelosi. Fotó:  Nathan Howard / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok