Index Vakbarát Hírportál

Ezek a világ legpocsékabb repülőterei

2022. augusztus 2., kedd 20:25

Ezen a nyáron sokan megtapasztalták, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy belépnek egy repülőtérre, semmi sem biztos. A járatkésések tekintetében élen áll Európa, míg a törlések szempontjából észak-amerikai és kínai repterek a világelsők.

A koronavírus-járvány utáni első, korlátozások nélküli nyáron a légitársaságok és a repülőterek a világ szinte minden pontján, elsősorban Nyugat-Európában és Észak-Amerikában kerültek megnövekedett nyomás alá. A nyári időjárás viszontagságai és a munkaerőhiány pedig együttesen tömeges késésekben és járattörlésekben mutatkozik meg.

A Toronto-Pearson nemzetközi repülőtéren május 26. és július 19. között a járatok több mint fele késett. A csomóponton egészen pontosan a repülők 52,5 százaléka késett, ami a világon a negyedik legmagasabb arány, míg 6,5 százalékukat törölték.

A kanadai repülőtér mellett azonban többségben vannak az európaiak, ahol a legtöbb késést és járattörlést produkálták, köztük olyan városok, mint Frankfurt, Párizs, Amszterdam és London. A London-Heathrow repülőtér nemrég arra kényszerült, hogy a jegyeladások leállítására kérje a légitársaságokat. 

 Járatkésések (május 26.–július 19.)  Arány
 Torontó-Pearson nemzetközi repülőtér (Kanada) 52,5%
 Frankfurti repülőtér (Németország) 45,4%
 Párizs-Charles de Gaulle repülőtér (Franciaország) 43,2%
 Amszterdam-Schiphol repülőtér (Hollandia) 41,5%
 London-Gatwick repülőtér (Egyesült Királyság) 41,1%
 London-Heathrow repülőtér (Egyesült Királyság) 40,5%
 Müncheni repülőtér (Németország) 40,4%
 Athéni nemzetközi repülőtér (Görögország) 37,9% 
 Sydney-Kingsford Smith repülőtér (Ausztrália) 34,2%
 Orlandói nemzetközi repülőtér (Egyesült Államok) 33,4%

A kínai Kuangtung tartományban található sencseni nemzetközi repülőtér a világ első számú repülőtere a nyáron a törlések tekintetében: a FlightAware adatai szerint a járatok közel 8 százalékát törölték. A kantoni nemzetközi repülőtér és a csungkingi nemzetközi repülőtér is az első tíz között van ezen a listán.

Az érvényben lévő  korlátozások és a hirtelen lezárások nagymértékben visszafogták az utazást Kínában, ahol a szigorú járványpolitika a pandémia kezdete óta nem nyitott a nemzetközi utazások előtt. A kulturális és turisztikai minisztérium szerint május elején a belföldi utazások harmadával csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Míg Európa uralta a késések szerinti rangsort világszinten, addig csak egy európai repülőtér szerepel a május 26. és július 19. közötti járattörlések szerinti tízes listáján.

 Járattörlések (május 26.–július 19.)  Arány
 Shenzhen-Bao'an nemzetközi repülőtér (Kína)  7,9%
 Newark-Liberty nemzetközi repülőtér (Egyesült Államok)  7,4%
 LaGuardia repülőtér (Egyesült Államok)  7%
 Toronto-Pearson nemzetközi repülőtér (Kanada)  6,5%
 Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtér (Indonézia)  6,2%
 Sydney-Kingsford Smith repülőtér (Ausztrália)   5,9%
 Guangzhou-Baiyun nemzetközi repülőtér (Kína)  5,2%
 Ronald Reagan washingtoni nemzeti repülőtér (Egyesült Államok)  5%
 Chongqing-Jiangbei nemzetközi repülőtér (Kína)  4,6%
 Amszterdam-Schiphol repülőtér (Hollandia)  3,9%

(via CNN)

(Borítókép: Az athéni nemzetközi repülőtér terminálja Görögországban 2020. október 11-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok