Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán gabona-nagykereskedőt szándékosan likvidálhatták az oroszok

2022. augusztus 2., kedd 07:31

Olekszij Vadaturszkij ukrán gabonamágnás volt a Mikolajiv elleni kíméletlen orosz rakétatámadás egyik áldozata. A körülmények arra utalnak, hogy a halála összefügghet a megindított ukrán gabonaexporttal.

Ukrajna egyik leggazdagabb üzletembere – feleségével együtt – életét vesztette a déli Mikolajiv város ellen indított kegyetlen orosz rohamban. A 74 éves Olekszij Vadaturszkij és felesége, Raisza meghalt, amikor az éjszaka folyamán egy rakéta csapódott be az otthonukba – hivatkozott a helyi hatóságokra a BBC.

Vadaturszkij egy gabonaexporttal foglalkozó cég, a Nibulon tulajdonosa volt, és az Ukrajna Hőse elismeréssel is kitüntették korábban.

Ez volt a város elleni indított eddigi legsúlyosabb orosz bevetés – állítja Olekszandr Szenkevics polgármester, aki szerint legalább negyven rakétát lőttek ki a csaknem félmillió lakosú Mikolajivre. Szinte felmérhetetlen károkat szenvedett egy szálloda, egy sportkomplexum, két iskola és egy benzinkút, valamint a környező lakóépületek.

Mikolajiv a Fekete-tengeren fekvő legnagyobb ukrán kikötő, Odessza felé vezető főútvonalon fekszik, és többször is támadás érte azóta, hogy Oroszország február 24-én megkezdte invázióját.

Vadaturszkij „hozzájárulása a mezőgazdaság és a hajógyártás fejlődéséhez, a régió fejlődéséhez felbecsülhetetlen” – hangoztatta a mikolajivi régió vezetője, Vitalij Kim.

Törökországba készült

Halála előestéjén az ukrán üzletember, a legnagyobb gabonakereskedelmi vállalat, a Nibulon tulajdonosa, Alekszej Vadaturszkij Törökországba készült – idézte az Odessa Journal a mikolajivi területi tanács vezetőjét. Anna Zamazejeva szerint Moszkva a „gabonafolyosó” megnyitása miatt tervezhette az üzletember meggyilkolását.

„Úgy vélem, hogy a haláleset összefüggésben lehet azzal a válsággal, amelyet Oroszország próbál kiprovokálni a világban. Ezt a helyzetet tisztázni kell. Lehet, hogy mindez szándékos volt” – hangoztatta Zamazejeva. Az ukrán elnöki hivatal vezető tanácsadójának meggyőződése, hogy az üzletember halála nem véletlen, hanem szándékos, előre megfontolt gyilkosság volt.

Mihajlo Podoljak szerint az egyik rakéta az üzletember hálószobáját találta el. Szerinte ez „nem hagy kétséget” afelől, hogy a lövés szándékos és célzott volt.

A Vadaturszkij tulajdonában álló Nibulon számos raktárat és egyéb, a gabonaexporthoz szükséges létesítményt épített a városban. Ukrajna és Oroszország a búza és más gabonafélék fő exportőre. A háború okozta exportkiesés miatt az élelmiszerárak világszerte az egekbe szöktek.

A két ország az ENSZ közvetítésével Törökországban írt alá megállapodást, amelynek célja az élelmiszerválság enyhítése. Az egyezményt majdnem kisiklatta az odesszai kikötő elleni, másnapi orosz támadás. Az ukrán export újraindítását tovább késleltették a biztonsági ellenőrzések. A hét végén Törökország közölte, hogy az első gabonát szállító hajó rövidesen elhagyhatja Odesszát, ami végül megtörtént.

Eközben Ukrajna azzal vádolja az orosz erőket, hogy gabonát zsákmányolnak a megszállt földeken lévő gazdaságokból, amit a Krímen – az Oroszország által 2014-ben annektált déli ukrán félszigeten – keresztül exportálnak.

Oroszország természetesen tagadja az ukrán állításokat.

(Borítókép: Egy leégett ház Mikolajivban Ukrajbanában 2022. július 31-én. Fotó: State Emergency Service Of Ukrai / Reuters)

Rovatok