Index Vakbarát Hírportál

Zendülés volt az ukrán hadseregben, tömeges dezertálásba kezdtek

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.08.03. 09:40
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Németország a háború kirobbanása előtt két nappal felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyezését, hiába épült éveken keresztül annak érdekében, hogy közvetlenül szállíthassa a gázt Oroszországból Németországba. A vezeték tavaly szeptemberre már elkészült, de az engedélyeztetésre még várni kellett – írja a Spiegel

    Gerhard Schröder, egykori német kancellár szerint mégis üzembe kellene helyezni az Északi Áramlat 2 vezetéket, ha már elkészültek vele – közölte a nyilvánossággal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt. Ha a másik északi vezeték mellett ez is szállítaná a gázt, akkor a német iparnak és a háztartásoknak nem kellene aggódniuk az ellátási problémák miatt – részletezte. 

  • Feloldotta Libanon legfőbb ügyésze a lefoglalási parancsot egy hajó ellen, amelynek rakománya Ukrajna szerint a tőle lopott liszt és árpa. A legfőbb ügyész, miután megállapította, hogy „nem történt bűncselekmény”, továbbengedte a hajót – nyilatkozta a Reutersnek egy magas rangú igazságügyi forrás. 

    A Laodicea nevű hajó azonban továbbra sem indulhat útjára, mert az észak-libanoni Tripoli városában szintén kiadtak ellene egy lefoglalási végzést hétfőn. Az előző lefoglalási parancs érvényessége 72 óráig tartott.

    Ukrajna azt állítja, hogy a Szíria zászlaja alatt közlekedő hajó szállítmánya körülbelül tízezer tonna olyan liszt és árpa, amelyet az oroszok pakoltak ki Ukrajna raktáraiból, miután elkezdődött a háború. 

    A libanoni orosz nagykövetség közlése szerint nincs információjuk a rakományról, Moszkva pedig már korábban közölte, hogy nincs köze a lopott ukrán gabonához. A cég, amelynek tulajdonát képezi a szállítmány, korábban már kijelentette, hogy a rakomány nem lopott, és hogy Szíria felé tart majd, ha elhagyhatja Tripolit. 

    A Laodicea július 27-én kötött ki Libanonban, és két nappal később Ghassan Oueidat legfőbb ügyész elrendelte a szállítmány lefoglalását, miután az ukrán nagykövetség és más nyugati országok is tiltakozásba kezdtek. A hajó a vizsgálatok lefolytatása után indulhat újra útnak. 

  • Robbanások rázták meg a makijivkai olajraktárakat éjszaka. Az ukrán fegyveres erők csapást mértek a Donyecki régióban található Makijivkára. Az információk szerint az ellenséges állásokat a HIMARS segítségével bombázták le.

    Az interneten azóta terjed egy videó egy bombázás nyomán lángra kapott olajraktárról.  

    Korábban a HIMARS lecsapott az ellenséges állásokra. A helyi olajraktár lángokban áll. És még mindig jól ég – írja a videót megosztó Telegram-poszt. 

  • Oroszország határozottan visszautasítja az Ukrajnával szembeni előzetes provokációtól mentes agresszió vádjait – közölte az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője a TASZSZ szerint.

    Szeretnénk határozottan visszautasítani az ellenünk felhozott, Ukrajna elleni »provokálatlan agresszió« vádjait. Kijev jelenlegi rezsimje puccsal került hatalomra, és rögtön üldözést, majd fegyveres harcot indított a Donbász orosz ajkú lakossága ellen. Nyolc éven át az ukrán nacionalisták szinte büntetlenül gyilkoltak civileket ezen a területen, és nagyszabású katonai bevonulásra készültek az Ukrajnától gyakorlatilag elszakadt köztársaságokba

    – mondta Igor Visnevetszk, a minisztérium egyik tisztviselője a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés felülvizsgálati konferenciáján.

  • Augusztus 3-ára virradó éjszaka támadás érte az ukrán Dnyipropetrovszki régiót – számolt be a régió katonai igazgatása Telegram-csatornán. 

    A közlemény szerint a támadásban egy óvoda és egy templom is megsérült, valamint egy teljes település maradt áram nélkül. A romok eltakarításán jelenleg is dolgoznak.

    Éjszaka az orosz hadsereg lecsapott a Krivorizka körzetre. Az ellenség két településre lőtt, Zelenodolszkát és Aposztolivszkát érte támadás. Zelenodolszkán találat érte Velika Kosztromka falut. Egy óvoda, egy templom és egy villanyvezeték is megsérült. A falu áram nélkül maradt. A katasztrófavédelem munkatársai jelenleg is dolgoznak

    – írták a bejegyzésben.

  • Magyarország területére augusztus 2-án az ukrán–magyar határszakaszon 6628 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6031 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 274 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Az ukrajnai háború elől augusztus 2-án 151 ember, köztük 42 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a rendőrség.

    Hozzátették: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Oroszország Ukrajnában indított teljes körű inváziója óta elsőként elindított gabonaszállító hajó elérte a török vizeket, és megérkezett a törökországi Boszporusz-szoroshoz – számolt be BBC.

    A 26 ezer tonna kukoricát szállító hajót szerdán ellenőrzik a török kikötőben, majd folytatja útját Libanon felé. 

    Mint arról az Index is beszámolt, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta blokkolja az ukrán kikötőket, nemrég azonban Törökország és az ENSZ által sikerült megállapodniuk a szállítás folytatásában. 

  • Az amerikai hatóságok több orosz vállalkozóval, tisztviselővel, az elfoglalt ukrajnai régiók vezetőségének vezetőivel és más személyekkel szemben is korlátozásokat léptettek életbe – derül ki a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium kedden kiadott közleményeiből.

    Különösen Andrej Gurjev, Viktor Rasznyikov, Anton Uruszov és Natalja Popova üzletemberek, valamint Alina Kabajeva olimpiai bajnok ellen vetettek ki szankciókat a dokumentumok szerint. Őket a „Kremlhez közeli elit” képviselőinek tekintik a TASZSZ szerint.

    Alina Kabajeva volt olimpikont széles körben Putyin barátnőjeként emlegetik, sőt a hírek szerint már két gyermeket szült az orosz elnöknek.

  • Új önkéntes zászlóaljakat hoz létre az orosz hadsereg Novoszibirszk, Kurga, Szaratov és Uljanovszk régiókban – számolt be amerikai forrásra hivatkozva az Unian ukrán hírügynökség. 

    Mint írták, a Novoszibirszki régióban 18 és 50 év közötti férfiakat toboroznak a meg nem nevezett önkéntes zászlóaljba. A katonáknak ígért fizetség 300 ezer rubel (4900 ezer dollár).

    Volodimir Jarusnyikov, a kurgani regionális kozák szervezet vezetője elmondta, hogy a helyi hatóságok tárgyalnak a zászlóalj megalakításának és létszámának kialakításáról.

  • Volodimir Zelenszkij szerint hiába az Egyesült Államok rakétatüzérségi szállítmányai, az ukrán erők egyelőre nem tudtak fölülkerekedni Oroszország csapatain, amelyek a nehéztüzérség és a haderő létszámának területén előnyt szereztek. 

    Ez nagyon érezhető a harcokban, különösen Donbászban. Egész egyszerűen pokol, szavakkal nem lehet leírni 

    – mondta Zelenszkij. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index szerdai élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A keddi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok