Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli miniszterelnök nem hagyta szó nélkül az iráni atomfenyegetést

2022. augusztus 3., szerda 14:10

Jaír Lapid izraeli miniszterelnök egy augusztus 1-jei beszédében olyan módon tett utalást a sokak által feltételezett izraeli nukleáris fegyverarzenálra, amelyre nem gyakran volt példa.

Izrael miniszterelnöke az ország Atomenergia-bizottságának vezetőváltása alkalmából tartott rendezvényen beszélt Izrael védelmi és támadóképességeiről, valamint az általa „egyéb képességekként” aposztrofált lehetőségekről. Ezzel valószínűleg az Izrael birtokában lévő nukleáris fegyverekre utalt – írja a CNN

Kitért arra is, hogy az őket körülvevő láthatatlan kupola mind védekező, mind pedig támadóképességekre alapszik, valamint arra, amit „a külföldi média hajlamos »egyéb képességeknek« nevezni. Ezek az egyéb képességek tartanak minket életben, amíg mi és a gyermekeink itt vagyunk” – közölte a miniszterelnök. 

Izraelnek néhány száz nukleáris fegyvere lehet, a technológiát a hatvanas években fejlesztette ki – legalábbis így vélekedik a közvélemény. Izrael azonban – a legtöbb feltételezhetően atomfegyvert birtokló országgal ellentétben – soha nem hozta nyilvánosságra, hogy rendelkezik-e atommal. Ehelyett az átláthatatlanság politikájához folyamodtak, ami azt takarta, hogy az izraeli vezetők burkolt vagy kétértelmű válaszokat adtak, ha szóba került az atomfegyver. 

Irán augusztus elején jelentette be, hogy képes atombombát gyártani.

Rovatok