Index Vakbarát Hírportál

Milliós fizetéssel toboroznak önkénteseket Oroszországban

2022. augusztus 3., szerda 20:08

Moszkva önkéntesek ezreit toborozza, hogy feltöltse seregét Ukrajnában. Előzetes katonai tapasztalat nem minden esetben elvárás. Az álcázott mozgósítás nem zaklatja fel az orosz férfilakosságot, ezáltal hozzátartozóikat sem.

Oroszország-szerte önkéntes zászlóaljakat alakítanak az ukrajnai háborúban való bevetésre, hogy csatlakozzanak a Putyin elnök által februárban meghirdetett „különleges katonai művelethez”.

Elemzők becslése szerint több mint harmincezer önkéntest lehet mozgósítani, hogy kiegészítsék az öt hónapja tartó harcok miatt megfogyatkozott orosz csapatokat. A létszám egynegyede-egyharmada lehet a keleti Donyec-medencébe telepített erőknek. Ide küldik valószínűleg az új önkéntesek többségét.

„Az oroszok egyre nehezebben tudnak majd embereket és anyagokat szállítani a következő hetekben” – állította Richard Moore, az MI6, a brit titkos hírszerző szolgálat vezetője a múlt héten.

Putyin régóta ellenzi az általános mozgósítás gondolatát. Az önkéntesekből álló zászlóaljak az egyik lehetősége annak, hogy Oroszország katonai létszámát drasztikus lépés nélkül növelje.

A jelekből ítélve az elmaradottabb és elszigeteltebb régiókra is összpontosítanak a „könnyen szerzett pénz” csábításával.

„Egyes zászlóaljak kizárólag támogató műveletekben vesznek majd részt, míg mások a már meglévő katonai egységeket erősítik meg, vagy harci zászlóaljakat alkotnak” – véli a washingtoni hadtudományi intézet Oroszország-kutatója. Kateryna Stepanenko szerint nem valószínű, hogy az előzetes tapasztalat nélküli önkéntesekből hatékony katonák lesznek bármely alakulatban.

Készpénzre váltott hazaszeretet

A Kreml arra utasította az Oroszországi Föderáció 85 régióját – idetartozik a megszállt Krím és Szevasztopol is –, hogy önkéntes zászlóaljak toborzásával kerüljék el a részleges vagy teljes mozgósítás kihirdetését Oroszországban.

A régióknak azonban ki kell egészíteniük a toborzás finanszírozását, ami Stepanenko szerint „nagy terhet ró a helyi költségvetésekre”. A szibériai Krasznojarszknak például átszámítva 2 millió dollárt kellett félretennie a projektre.

From Murmansk in the Arctic Circle to Perm in the Urals and Primorsky Krai in the Russian Far East, the call has gone out, appealing to both the patriotism and the wallets of Russians https://t.co/pxAmmra0Wt

— CNN International (@cnni) July 30, 2022

A belépési feltételek eltérők. Az egyik, a tatárföldi Kazanyban elérhető online felhívás azt írja: „Olyan 49 év alatti férfiakat várunk, akik korábban már szolgáltak a hadseregben. Négy hónapos szerződést kínálunk katonai szakterületen”.

Máshol büntetlen előéletű férfiak jelentkezhetnek, akár 60 éves korig. A korábbi katonai tapasztalat gyakran nem szerepel követelményként.

A permi hirdetés – Állás igazi férfiaknak címmel – „merész, bátor, magabiztos, rendkívüli és jól képzett hazafiakat keres” a nemzet szolgálatára.

A kiképzésre körülbelül egy hónapot szánnak, ami nem sok akkor, amikor a jelentkezőknek kevés vagy semmilyen katonai tapasztalatuk nincs.

Az önkéntesek szerződése általában négy hónaptól egy évig terjed.

Az oroszországi régiók átlagánál jóval magasabb béreket ígérnek.

A Permben és a nyugat-oroszországi Kirov régióban alakuló zászlóaljak például havi 300 ezer rubeltől (1,9 millió forinttól) kezdődő jövedelmet kínálnak, míg a kazahsztáni határhoz közeli Baskírföldön valamivel kisebb, 280 ezer rubel (csaknem 1,8 millió forint) a havi minimum.

„A nyár folyamán könnyedén kereshetsz akár egymillió rubelt is!” – Így népszerűsítik a toborzást a baskíriai közösségi médiában. Az összeg csaknem 6,4 millió forint.

Ugyanitt az átlagbér a havi zsold alig tizede.

Az önkénteseket más előnyjogokkal is csalogatják. Permben és Kirovban gyermekeik előnyt élveznek az egyetemi felvételin, míg maguk az önkéntesek életük végéig élvezhetik a „harcoló veterán” státuszát, amely kedvezményes lakhatásra és közlekedésre jogosítja fel őket. Már ha túlélik a frontot.

Ezt is számításba vették: súlyos sérülés esetén akár 3 millió rubeles (19 millió forintos) kártérítést kaphatnak, ha pedig elesnek a harcokban, családjukat 12,4 millió rubellel kártalanítja a szövetség, további 2 millióval pedig a régió költségvetése.

Egy elesett katona ára tehát csaknem 92 millió forint.

Néhány jelentkező bevallotta, hogy alapvetően a bér motiválja, mert éppen házat tervez építeni. Egyeseket a hazafiság inspirál, mások pedig egyszerűen csak kalandra vágynak.

És persze olyanok is akadnak, akik az állami média befolyására a náciktól akarják megszabadítani Ukrajnát.

A rosszul képzett újoncokból ágyútöltelék lesz

Ha az összes orosz régió egy-egy zászlóaljat állítana fel, a költségek jelentősek lennének. Kateryna Stepanenko becslése szerint egy 400 fős szerződéses alakulatnak csak a bére átszámítva havi 1,2 millió dollárra rúgna, ami drága, hiszen nem egy elit egység jön létre.

Még nem világos, miként fogják ezeket az átlagosnál általában kisebb létszámú zászlóaljakat az orosz hadműveletbe integrálni, bár egy elemző szerint egy zászlóalj mégis csak több „a puskákkal felszerelt tömegnél”.

A hadtudományi intézet munkatársa szerint „a rosszul képzett újoncokat valószínűleg ágyútöltelékként fogják alkalmazni”.

Nehéz elképzelni, hogy az eltérő, a harcteret nem ismerő, berozsdásodott vagy hiányos katonai ismeretekkel rendelkező csapatok miként fogják befolyásolni a konfliktust. A gyalogság feladata jobbára az az orosz seregben, hogy átvegye az ellenőrzést a légi vagy tüzérségi támadással elpusztított helyeken.

Stepanenko szerint az oroszok „továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek”, anélkül, hogy nagy előnyre tennének szert. Ezért folyamatos utánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy „a veszteségeiket pótolni tudják”.

Az elemző szerint a végső cél egyfajta lopakodó mozgósítás, amely nem zaklatja fel az orosz férfilakosságot, ezáltal a hozzátartozóikat sem.

(Borítókép: Orosz katonák Mariupolban 2022. május 18-án. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)

Rovatok