Index Vakbarát Hírportál

Gondok adódhatnak a minimálbér emelésével Szerbiában

2022. augusztus 3., szerda 13:30

A szerbiai munkaadók úgy vélik, hogy nem tudnák sikeresen kigazdálkodni azt a többletköltséget, amelyre a minimálbér emelése miatt lenne szükség. Ezért az államnak segítséget kellene nyújtania olyan módon, hogy mérsékli a béreket terhelő adókat.

Csak abban az esetben lehet növelni a minimálbért Szerbiában, ha az állam hajlandó mérsékelni a fizetésre kivetett adókat és járulékokat – véli a megkérdezett munkaadók 87 százaléka. A munkaadók 68,3 százaléka szerint itt lenne az ideje annak, hogy megemelkedjen a minimálbér, míg 31,7 százalékuk azon a véleményen van, hogy jelenleg nem megfelelőek a feltételek a minimálbér növeléséhez – írja a Szabad Magyar Szó. 

A minimálbér emelését támogató munkaadók 19,8 százaléka úgy gondolja, a minimálbér összegét 9–12 százalékkal kellene növelni, ami 41 500 dinárt (140 ezer forintot) jelentene. A munkáltatókat összefogó egyesület, a szakszervezetek és a szerb kormány augusztus elején fog leülni a tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a 2023-as minimálbér kérdését. 

A 35 ezer dinár körül alakuló minimálbér egyáltalán nem képes lefedni a minimális fogyasztói kosarat sem. Szerbiában sokan vannak azok, akiknek csak ennyi a fizetése havonta: nekik minden hónapban legalább hétezer dinár (24 ezer forint) hiányzik ahhoz, hogy finanszírozni tudják a mindennapi élethez szükséges alapvető termékeket. A legszegényebbek épp arra költenek a legtöbbet, aminek naponta emelkedik az ára, ez pedig az élelmiszer – írja a Szabad Magyar Szó

Rovatok