Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák szupermarketek koronavírusos dolgozói nem maradhatnak otthon, ha tünetmentesek

2022. augusztus 4., csütörtök 19:57

Akkora a munkaerőhiány Ausztriában, hogy a szupermarketek koronavírussal fertőzött dolgozói egészen addig nem maradhatnak otthon, ameddig tünetmentes a betegség.

Hans Reisch, az osztrák Spar igazgatótanácsának elnökhelyettese szerint ennek ellenére jellemzően nem a csemegeosztályon vagy a pénztárnál helyezik majd el őket. Akkora a kiskereskedelmi munkaerőhiány Ausztriában, hogy a hétfőn bevezetett szabályozás valóságos megkönnyebbülést jelent a szektor számára – mintegy 19 ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból.

A Rewénél (az Adeg, Billa, Billa Plus, Penny üzletekbe), a Lidlnél sem maradhatnak otthon a továbbiakban a koronavírusos betegek. A Hofer a „technikai és szervezési lehetőségek” figyelembevételével helyezi el a betegségben szenvedő dolgozóit, hasonlóan az MPreis üzleteihez is, ahol „közvetlen ügyfélkapcsolat nélkül” végzik a munkájukat azok, akik fertőzöttek – írja a Die Presse

Augusztus 1-jétől új járványügyi szabályozások lépnek életbe Ausztriában: ennek értelmében nem kell házi karanténba vonulniuk azoknak, akiknek a tesztjük ugyan pozitív, de a fertőzés tünetmentes. Ők FFP2-es maszkok viselése ellenében kimehetnek az utcára, de akár dolgozni is. Kórházakba, fürdőkbe, iskolákba, illetve idősgondozással foglalkozó intézményekbe azonban továbbra sem léphetnek be. 

Rovatok