Index Vakbarát Hírportál

Egy rendőrségi tűzszerészeti telepen történt robbanás miatt 50 hektáron lángol a berlini erdő

2022. augusztus 4., csütörtök 19:49

A Berlin délnyugati részén található telepen felrobbant bomba miatt már 50 hektáron ég Grünewald erdeje. Sokáig meg sem tudták közelíteni az oltáshoz a tűzfészket, vízágyúkat és lánctalpas robotokat vetettek be.

Az évtizedek óta a legsúlyosabb aszállyal küszködő német főváros délnyugati részén fekvő, Grünewald nevű erdőben nagyjából másfél hektáron pusztítanak a lángok – írja az MTI.

A telepen a Berlinben és térségében építkezések, közúti és vasúti felújítások során gyakran előbukkanó második világháborús robbanószerkezetek és lefoglalt pirotechnikai eszközök hatástalanításával foglalkoznak.

Több tonna robbanóanyagot és húsz nagy méretű második világháborús bombát is tárolnak a helyszínen. Ezeken a robbanószerkezeteken nincs detonátor, de a bennük lévő anyag magas hőmérsékleten gyúlékony – emelte ki beszámolójában a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A szerencsétlenség okáról egyelőre azt állapították meg, hogy egy pirotechnikai felszerelések tárolására használt konténer és

egy nagy méretű bomba is hozzájárult a tűzhöz, amely a telepről átterjedt a kiszáradt erdőre.

A robbanásveszély miatt a helyszín nehezen megközelíthető, helikoptereket sem lehet bevetni, így páncélozott rendőrségi vízágyúkkal igyekeznek megfékezni a tüzet, és a hadsereg (Bundeswehr) tEODor (telerob Explosive Ordnance Disposal and observation robot, vagyis a telerob nevű cég által gyártott robbanószer-mentesítési és megfigyelő robot) nevű távirányítású lánctalpas robotjával próbálják felmérni a helyzetet. 

Az erdőn áthaladó autópályát és vasutat lezárták. Lakott terület nincs veszélyben. A hatóságok szerint valószínűleg péntek kora reggelre oltják el a tüzet a 30 ezer literes tartályokkal.

A rendőrség szóvivője szerint egyelőre teljesen tisztázatlan, hogyan történhetett a robbanás. Barbara Slowik rendőrfőnök azt mondta az Rbb-nek, hogy a területet, mint minden este, biztosították. Iris Spranger (SPD) berlini belügyi szenátor szerint a helyszínen nincsenek mérgező anyagok.

(Borítókép: Erdőtűz füstje a berlini Grunewaldban 2022. augusztus 4-én. Fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan)

Rovatok