Index Vakbarát Hírportál

Filmbe illő mentőakció az Atlanti-óceánban

2022. augusztus 4., csütörtök 07:08

Egy 62 éves francia férfi 16 órát hánykolódott az óceán jéghideg vizében, miután hajója felborult - számolt be az esetről a BBC. A férfi Lisszabonból hajózott ki, de a viharos időjárás miatt hajója felborult, és 16 órára a jármű alá szorult. A mentési akcióra másnap reggelig kellett várnia.

A 12 méteres hajó, amely Portugália fővárosából, Lisszabonból indult, hétfőn este, fél 9 előtt pár perccel vészjelzéseket adott le az Atlanti-óceán felől, egészen pontosan 14 mérföldre (22,5 km-re) a Sisargas-szigetektől. A spanyol parti őrség észlelte a jeleket, sőt egy mentőhajót is indított öt búvárral a fedélzetén, hogy megtalálják és kimentsék az egyelőre meg nem nevezett férfit.

Az expedíció sikerrel járt, hiszen megtalálta a felborult csónakot, de a tenger túl viharos volt ahhoz, hogy a férfit kihozzák a víz felszínén, árboccal lefelé lebegő hajótestből.  

Mivel a tenger nagyon viharos volt, és gyorsan beesteledett, ezért a mentőcsapat úgy döntött, hogy olyan léggömböket erősít a hajóra, amelyek megakadályozzák az elsüllyedését, és úgy döntöttek: várnak reggelig.

Másnap két búvár úszott be a csónak alá, hogy kisegítse a tengerészt, akit neoprén túlélőruhában találtak, és térdig elmerült a nagyon hideg vízben.

A férfi túlélése a lehetetlen felé közeledett

– mondták a parti őrség búvárai. A mentőcsapat helikopterrel vitte a férfit kórházba, ahol egy rövid ellenőrzést követően már ki is engedték. 

A spanyol Tengerészeti Biztonsági és Mentési Társaság egy tweetben azt írta:  A megmentett életek a legnagyobb jutalom számukra. 

(Borítókép: Salvamento Maritimo  / Reuters)

Rovatok