Index Vakbarát Hírportál

Rakétákat lőtt ki Kína, Tajvan megnyomta a gombot

2022. augusztus 4., csütörtök 15:31 | aznap frissítve

Kína csütörtökön több precíziós rakétát is kilőtt egy hadgyakorlaton, amelyet a Tajvani-szorosban, a szigetországot körülzárva tart.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának házelnöke a hét elején látogatott el Tajvanra, amit Kína nem nézett jó szemmel, mivel már régóta magának követeli a szigetet. A látogatás közben jelentették be, hogy csütörtök és vasárnap között hadgyakorlatot tartanak Tajvan közelében, de ez gyakorlatilag felér egy tengeri blokáddal

A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy hat különböző zónában gyakorlatozik a kínai haderő, amelyek ezen a térképen is láthatók:

Az Associated Press híradása szerint ez a hadgyakorlat most meg is kezdődött, és a kínaiak jelentették, hogy

több alkalommal is sikeresen tesztelték az irányított precíziós rakétáikat a Tajvani-szorosban. 

A rakéták kilövéséről a kínai állami média, valamint az AFP hírügynökség is közölt egy-egy videót:

A japánoknál is landoltak kínai rakéták

Mindez pedig nem csak a tajvaniakat aggasztja, ugyanis a rakéták közül öt darab a Japán gazdasági érdekszfárájáa (Exclusive Economic Zone – EEZ) tartozó vizeken csapódott be. Kisi Nobuo japán védelmi miniszter közölte: Japán tiltakozik a történtek miatt, mert mindez „súlyos fenyegetést jelent a Japán nemzet biztonságára és a japán emberek személyes biztonságára” nézve is.

A csütörtöki gyakorlattal kapcsolatban a kínai hadsereg keleti hadseregcsoportja közölte, hogy

Minden rakéta pontosan a célpontját találta el.

A tajvaniak aktiválták a védelmi rendszereket

A tajvani védelmi minisztérium jelezte, hogy nyomon követték a kínai rakéták útját. Ők összesen 11 olyan lövedékről tudnak, amely elhaladt Tajvan közelében.

A minisztérium Twitter-oldalán egy képes posztot is közzétettek arról, hogy aktiváltak a védelmi rendszereiket. 

Az Associated Press szerint a minisztérium a „védelmi rendszerek” kifejezés alatt elsősorban a rakétákat nyomon kövését szolgáló felderítőeszközöket értette.

Pánikról még nincs szó, de Amerika is figyel 

Mindemellett úgy fest, hogy a tajvaniak egyelőre nem pánikolnak (ugyanerről beszélt pár napja volt kollégánk, aki jelenleg a szigeten tartózkodik). Az egyik 63 éves helyi lakos például azt mondta az Associated Press szerint: nem gondolja, hogy Kína valóban támadást indítana a sziget ellen, mivel „a kínaiak és a tajvaniak egy családhoz tartoznak”, és rengeteg kínai állampolgár él Tajvanon.

Fox News szerint az amerikai haditengerészet a kínai hadgyakorlatra reagálva több hadihajót is a térségbe küldött. Az AP erről azt írta, hogy a USS Ronald Reagan nevű repülőgéphordozó biztosan Tajvan közelében, a Fülöp-szigetekhez tartozó felségvizeken járőrözik jelenleg. A kínai hadgyakorlat a hivatalos közlés szerint vasárnapig biztosan eltart.

(Borítókép: Theatre Command / Handout / Reuters)

Rovatok