Index Vakbarát Hírportál

CNN: Orbán Viktor miatt a médiának a legjobb formáját kell hoznia

2022. augusztus 4., csütörtök 08:04

A CNN hosszas elemzéssel hangolódott rá Orbán Viktor csütörtökön esedékes dallasi fellépésére. Egyes elemzők óvják az amerikai konzervatívokat a magyar kormányfő felkarolásától.

„Az egyes demokráciaszakértők szerint a szélsőjobb felé való menetelés ebben az amerikai demokráciára veszélyes pillanatban elengedhetetlenné teszi, hogy a média a legjobb formáját hozza a magyar vezetőnek a héten Dallasban megrendezett Konzervatív Politikai Akciókonferencián (CPAC) való megjelenéséről szóló tudósításában” – indítja elemzését David Zurawik, a CNN elemzője.

Mióta hatalomra került, Orbán kormánya „szinte lehetetlenné tette a menedékjoghoz való hozzáférést, beavatkozott a független médiába és a tudományos életbe, támadást indított a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség tagjai ellen, és aláásta a nők jogait" – olvasható a Human Rights Watch World 2021-es jelentésében. Még saját 12 lépéses forgatókönyve is van a hatalom megszerzésére és megtartására, amelyet a májusi CPAC-gyűlésen ismertetett.

A liberális médiának körültekintően és óvatosan kell kezelnie Orbán Viktort

Jennifer Dresden, a Protect Democracy szóvivője jelentésében arra szólított fel, hogy a média „óvatosan és kontextusban kezelje” az Orbánról szóló tudósításokat:

Ez a kísérlet, hogy Orbán Magyarországát modellként állítsák be, már több mint egy éve egyre erősödik, és ez aggasztó. Az akadémiai és agytrösztök által végzett kutatások egyértelműek: Magyarország már több mint egy évtizede halad ezen a fokozatos úton a tekintélyelvűség felé, és Orbán Viktor nagyon-nagyon pontosan követte a forgatókönyvét olyan módon, ami miatt mindenkinek aggódnia kellene.

A jelentés szerint a tekintélyelvű hatalom megszerzéséhez használt lépések a média ellenőrzésétől az erőszak szításáig és a választások megvesztegetéséig terjednek. A CPAC-on Orbánról szóló tudósításnak „tartalmaznia kell azt a tényt, hogy Magyarországon a média túlnyomó többségét a kormány vagy a kormány szövetségesei ellenőrzik” – mondta Dresden.

A jelentésnek ki kellene térnie „a választási rendszerben végrehajtott változtatásokra is, amelyek a kormánypártnak az ellenzéki pártok rovására hatalmas előnyt biztosítottak a körzetek kijelölése és a választások lebonyolítása tekintetében” – tette hozzá.

Egy másik lényeges összefüggés Orbán Viktor CPAC-konferenciára való érkezésének időzítése.

Tavaly nyáron így írt a CNN elemzője, amikor Tucker Carlson a Fox News több főműsoridős műsorát Magyarországról vezette: „A magyarországi sajtót és bíróságokat irányító Orbánnak ez az ünneplése talán nem lenne olyan riasztó, ha az amerikai demokrácia nem lenne ilyen bizonytalan helyzetben Trumpnak a jogállamiság, a kormányzati intézmények és az olyan demokratikus normák, mint a békés hatalomátadás aláásására tett erőfeszítései után.”

Zurawik szerint az amerikai demokrácia állapota tovább gyengült a korlátozó választójogi törvények, a Legfelsőbb Bíróság döntései és a Donald Trump és szövetségesei által a 2020-as választásokkal kapcsolatban elhangzott hazugságok miatt.

„Egyre több polgár és elemző kérdőjelezi meg, hogy demokráciánk túléli-e a rá mért támadást” – írja a szerző. Mit árul el a demokráciáról szóló amerikai beszélgetés mai állapotáról, hogy egy annyira jelentős konzervatív szervezet, mint a CPAC, olyan vezetőt mutat be, aki a múlt hónapban olyan rasszista hangnemben figyelmeztetett a „fajkeveredés” ellen, hogy ennek hatására lemondott egy tanácsadója, aki „tiszta náci szövegnek” nevezte a szavait? – teszi fel költői kérdését Zurawik.

Nem akarnak műsoridőt adni „ennek a fickónak”, de erről muszáj tudósítani

„Nem akarsz műsoridőt adni ennek a fickónak, de ez egy olyan történet, amiről tudósítanod kell. Az a tény, hogy az amerikai konzervatívok látszólag csodálják őt, és úgy gondolnak rá, mint valakire, akit utánozni lehet, valóban felfedi a Republikánus Párt és az amerikai konzervatív mozgalom ezen szárnyának valódi színét”

– mondta Robert C. Lieberman, a Johns Hopkins Egyetem politológiaprofesszora.

Az egy dolog, amikor Tucker Carlson kedves dolgokat mond róla a tévében, vagy amikor Budapesten gyártja le a műsorát. A másik dolog, amikor a CPAC májusban Budapesten tart egy találkozót. De úgy gondolom, az, hogy Orbán az Egyesült Államokban ennek a mozgalomnak a szócsöveként áll ki, egy másik szintre emeli ezt az egészet a potenciális ártalom szempontjából

– összegzett a politológus professzor.

Dresden szerint ez egy olyan helyzet, ahol Orbán Viktor és az ő szerepének felerősítése bizonyos szempontból negatív hatásokkal is járhat: „A szalagcímek címek sokat számítanak, és a képek is. Tehát az első dolog, amit mondanék, hogy legyünk megfontoltak és szánjunk egy másodpercet arra, hogy átgondoljuk a tudósítást.” A Dispatch augusztus 2-án megjelent írásában Dalibor Rohac azt kérdezte:

„Az amerikai konzervatívok tudják-e, hogy mire vállalkoznak, ha Magyarország erős emberét felkarolják?”

A Washington Post szerkesztősége július végi cikkében erőteljesen érvelt amellett, hogy Orbán Viktor rasszista megjegyzései miatt a CPAC-nak nem is kellett volna meghívnia őt. Fareed Zakaria, a CNN munkatársa pedig elmagyarázta, hogy Orbán figyelmeztetése a „kevert fajokra” vonatkozóan miként hagyta figyelmen kívül Magyarország történelmének tényeit.

„A CPAC-ra úgy szoktunk gondolni, mint egy cirkuszra. Itt vannak ezek az emberek, akik összegyűlnek, felveszik a gagyi ruháikat, és beszélgetnek egymással, de valahogy ártalmatlanok. Ez ma már viszont nincs így” – jegyezte meg Lieberman. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok