Index Vakbarát Hírportál

Törvénytelen lehallgatás gyanúja miatt lemondott a görög hírszerzés vezetője

2022. augusztus 5., péntek 20:13

Lemondott pénteken a görög hírszerző szolgálat igazgatója, Panagiotisz Kontoleon és a miniszterelnök hivatalának főtitkára, Grigorisz Dimitriadisz, miután felmerült a gyanú, hogy kémszoftverrel törvénytelenül hallgattak le egy újságírót és egy ellenzéki párt vezetőjét. Mindkettejük lemondását elfogadták.

Panagiotisz Kontoleon azután mondott le, hogy törvénytelen lépéseket tártak fel egy törvényes megfigyelés során – közölte a hivatal, de a részletekre nem tért ki. A görög törvények értelmében bármilyen megfigyeléshez ügyészi jóváhagyás szükséges.

Az MTI beszámolója szerint Dimitriadisz lemondását a hivatal nem indokolta meg. Nikosz Androulakisz, az ellenzéki szocialista PASZOK párt vezetője panaszt tett a bíróságnál amiatt, hogy megpróbálták a Predator kémszoftverrel lehallgatni a mobiltelefonját.

Andrulakisz, aki egyben európai parlamenti képviselő is, közölte: néhány nappal azelőtt értesült a lehallgatási kísérletről az Európai Parlament kiberbiztonsági szolgálatától, hogy július 26-án feljelentést tett.

Áprilisban Tanasszis Kukakisz pénzügyi újságíró kapott értesítést a Citizen Lab nevű digitális jogvédő szervezettől arról, hogy 2021 júliusa és szeptembere között megfigyelték a Predator kémprogrammal.

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, amerikai székhelyű újságíró jogvédő szervezet vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy ki állt a megfigyelés mögött, valamint szorgalmazta az érintettek felelősségre vonását.

(Borítókép: Panagiotisz Kontoleon 2022. július 29-én. Fotó: Yiannis Panagopoulos / Eurokinissi / AFP)

Rovatok