Index Vakbarát Hírportál

Nevet változtathat Új-Zéland

2022. augusztus 5., péntek 13:46

Egyes törvényhozók azt szeretnék, hogy az új-zélandiak ejtsék a gyarmatosítás korszakára emlékeztető nevet, és fogadjanak el egy másikat, írja a Wall Street Journal.

Több mint 70 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelynek célja, hogy Új-Zéland hollandiai angolosított nevét (Nieuw Zeeland) az őslakos maorik által használt Aotearoa elnevezésre változtassák, ami arra késztetett egy parlamenti bizottságot, hogy fontolóra vegye az ötletet, olvasható az NPR cikkében.

Az Aotearoa egy maori szó, ami a felhőkre utal, amelyek az őslakosok szájhagyománya szerint segítettek a korai polinéz navigátoroknak az idevezető úton. Világszerte több ország is újragondolja identitását, a folyamat részeként igyekeznek szembenézni zavaros gyarmati múltjukkal.

Egyes esetekben ez a hivatalos név megváltoztatásával jár, mint Eswatiniban 2018-ban, amikor az abszolút uralkodó úgy döntött, hogy az országot többé nem Szváziföldként kell emlegetni. Ausztrália az elmúlt években módosította nemzeti himnuszát, mert az nem tükrözte az őslakosok történelmét, emlékeztet a Wall Street Journal.

Az Aotearoa szó az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált a mindennapi beszédben, emellett megjelent a bankjegyeken és az útleveleken, és gyakran szerepel kormányzati dokumentumokban, akár önmagában, akár Új-Zélanddal kombinálva. Amikor az Egyesült Államok és Új-Zéland közös nyilatkozatot adott ki vezetőik májusi találkozóját követően, Jacinda Ardernt Aotearoa Új-Zéland miniszterelnökeként említette. A maori a három hivatalos nyelv egyike Új-Zélandon, de annak használatát korábban korlátozták.

Jacinda Ardern üdvözli az Aotearoa szélesebb körű használatát, de a kormány nem vizsgálja a hivatalos névváltoztatás lehetőségét, mondta a miniszterelnök szóvivője. A népszavazást támogatók között van Christopher Luxon, az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője, aki szerint ez olyan kérdés, amelyről nem a kormánynak kellene döntenie.

Rovatok