Index Vakbarát Hírportál

Bomba robbant egy forgalmas utcában, több ember meghalt Kabulban

2022. augusztus 6., szombat 19:55

Afganisztán fővárosában, Kabulban szombaton az egyik forgalmas bevásárlóutcában bombarobbanás történt, amely legalább nyolc embert megölt, és 22-t megsebesített – írta a Reuters a kórházi tisztviselők és a szemtanúk állításaira hivatkozva.

A bomba a város egyik nyugati negyedében robbant, ahol a kisebbségi síita muszlim közösség tagjai rendszeresen találkoznak. Az Iszlám Állam szunnita muszlim militáns csoport vállalta a felelősséget a támadásért – közölte a csoport a Telegram-csatornáján.

Egy magánkórház vezető orvosa szerint legalább nyolc ember meghalt, és 22 megsebesült.

A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy egy nyomozócsoport tartózkodik a robbanás helyszínén, hogy segítsen a sebesülteknek, és felmérje az áldozatok számát.

Az interneten közzétett videófelvételeken látszik, ahogy mentőautók siettek a helyszínre, amely közelében buszpályaudvarok is találhatók.

Nuevo ataque terrorista en Kabul

Hoy, en la zona de Pol Sokhta, al oeste de la capital afgana, se ha producido una potente explosión, el objetivo, como ayer, eran los chiítas que celebraban los 10 días de Muharam. De acuerdo con la información disponible, un artefacto explosivo https://t.co/Io6MDjzm6F pic.twitter.com/4zR6M2bmxL

— Rafael (@rafaelgrobinson) August 6, 2022

A támadás az ásúrá előtt történt, amelyet főként a síita muszlimok tartanak, írja a Reuters.

Pénteken legalább nyolc ember meghalt, és 18 megsebesült egy kabuli robbantásban, amelyet az Iszlám Állam követett el, emlékeztet a hírügynökség. A szervezet nem ellenőriz semmilyen területet Afganisztánban, de vannak alvósejtjei, amelyek az országban élő vallási kisebbségeket, valamint a kormányzó tálibok járőreit gyakorta támadják.

A szunnita muszlim tálib hatóságok, akik két évtizedes lázadás után tavaly augusztusban vették át az afganisztáni hatalmat, azt mondták, hogy nagyobb védelmet nyújtanak a síita mecseteknek és más létesítményeknek.

Rovatok