Index Vakbarát Hírportál

American Conservative: Orbán Viktor semmivel sem nagyobb autokrata, mint Boris Johnson

2022. augusztus 7., vasárnap 15:20

Az American Conservative publicistája Orbán Viktornak az amerikai konzervatívok konferenciáján, a Conservative Political Action Conference-en (CPAC) elmondott beszédére reagált.

„Orbán Viktor beszédet mondott a dallasi CPAC-en. A liberálisok természetesen kiakadtak; ott van például Blake Hounshell cikke a New York Timesban. Orbán beszéde nagyon felzaklathatta Hunshellt” − írja Rod Dreher a The American Conservative című republikánus oldalon megjelent jegyzetében. 

A publicista jegyzetében kritizálta az amerikai sajtót, az eseményről beszámoló CNBC címét idézte, mely szerint „Az autokrata magyar miniszterelnököt ünnepelték az amerikai konzervatívok”.

Erre a szerző a következőképpen reagált:

Az »autokrata« az American Heritage szótár meghatározása szerint független és önkényes kormányzati hatalommal rendelkezik. Orbánt négyszer szavazták meg egymás után szabad és tisztességes választásokon, rendkívül népszerű. (…) Semmivel sem nagyobb autokrata, mint Boris Johnson.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-posztjában üdvözölte a cikket. Megemlítette, hogy a szerző a beszédből azt a tanúságot vonta le, hogy 

fel kell ismerni, hogy nem a megszokott politika idejét éljük, hanem azt, amikor a nyugati civilizáció túlélése a tét – és mi, akik hálásak vagyunk a nyugati civilizációért, annak számos hibája ellenére vesztésre állunk.

Orbán Balázs ezenkívül azt emelte ki Dreher megállapításaiból, hogy „hajlandónak kell lennünk arra, amit a liberálisok tesznek: az állam erejét a saját céljaink elérésére kell használni. A liberalizmus nem semleges; ez fikció. Orbán Viktor pedig megértette ezt. Az amerikai jobboldalnak feltétlenül meg kell tanulnia ezt a leckét, és alkalmaznia kell, mivel az egyetlen politikai intézmény, amelyben a jobboldalnak ma érdemi befolyása van az Egyesült Államokban, az az állam. Mára az amerikai hadsereg is woke lett, komoly bajban vagyunk”.

Mint azt megírtuk, magyar idő szerint csütörtök este Orbán Viktor beszédet tartott a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference).

A BBC összefoglaló cikkében megjegyezte, hogy Orbán Viktor lelkes tapsviharban részesült a közönség részéről. Mint írták, az országvezető nem foglalkozott közvetlenül a „kevert fajú népekről” tett megjegyzésével, de azt mondta: „Egy keresztény politikus nem lehet rasszista.” Kiemelték, hogy a magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy azok, akik rasszistának vagy antiszemitának tartják őt, „egyszerűen idióták”.

A brit Guardian azt írta: Orbán Viktor, Magyarország autokrata vezetője az amerikai konzervatívok előtt Texasban tartott beszédében arra szólította fel az európai és amerikai keresztény nacionalistákat, hogy „egyesítsék erőiket”. A hírportál Orbán Viktor azon állítására is felhívta a figyelmet, hogy a családokat támadás éri a progresszívek részéről, és azt mondta, hogy a gyerekeket meg kell védeni a „genderideológia mérgező anyagától”.

Rovatok