Index Vakbarát Hírportál

Kik pénzelik a Mozart-csoportot?

2022. augusztus 7., vasárnap 06:29

Az Ukrajnában szolgáló Mozart-csoport jelenleg önkénteseket képez, de nem vesz részt az oroszok elleni háborúban. A zsoldosok a segélyszállítmányok őrzésében és szállításában is segítenek.

A Guardian az Ukrajnában szolgálatot végző, többnyire amerikai veterán katonákból álló zsoldosformáció, a Mozart-csoport jelenlegi életkörülményeiről és tevékenységeiről közölt riportot

A Mozart-csoport jelenleg ukrán katonákat képez ki Ukrajna területén. Főleg olyan katonákat készítenek fel, akik már szereztek tapasztalatokat a fronton az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta. A brit lap értesülései szerint 

a Mozart-csoport által képzett 10 ukrán katona közül átlagosan csupán egy olyan van, aki február 24-e előtt is katonaként szolgált.

A zsoldosformációt többnyire amerikaiak alkotják, de korábbi ír és brit katonák is csatlakoztak hozzá. A főparancsnokuk egy nyugalmazott tengerészgyalogos-ezredes, Andy Milburn, aki 31 évet töltött az amerikai fegyveres erőknél.

Az önkéntes katonák nem Ukrajna megbízásából tevékenykednek, amerikai magánbefektetők egy szűk csoportja pénzeli őket, de utóbbiak állítólag nem állnak kapcsolatban az amerikai kormányzattal. 

Ezt azért fontos külön megjegyezni, mert a Kreml rendszeresen azt híreszteli, hogy „külföldi zsoldosoka” semmisítettek meg. Azoknak az embereknek a többsége azonban hivatalosan az ukrán haderőhöz tartozik, ukrán parancsnoki lánc alatt működő idegenlégió részei, nem magánvállalati alkalmazottak, akik pénzért harcolnak.

A Mozart-csoport esetében természetesen más a helyzet: ők saját magukat is egy „magánvállalatnak” nevezik, vagyis ők effektíven zsoldosok. Elnevezésük egy trollkodás szüleménye, amely értelemszerűen az orosz Wagner-csoport nevű zsoldosformációra utal. Utóbbi a közhiedelemmel ellentétben nem Richard Wagnerről kapta a nevét, hanem onnan, hogy a zsoldosformáció parancsnokának, Dimitrij Utkinnak ez a hívójele, aki vélhetően a nemzetiszocialista Harmadik Birodalom iránti rajongása miatt választott magának önkényesen egy németes nevet.

A Mozart-csoport a kiképzés 40 fős csoportokban zajlik, mintegy 10 napon át. A kiképzésekre főként 20 és 50 év közötti önkéntesek és sorkatonák vállalkoznak, akik a háború miatt kerültek egyik napról a másikra a frontra. Persze mindössze tíz nap alatt senki sem válhat igazi katonává. A zsoldosok szerint ez nagyjából hat hónapnyi, kőkemény kurzus elvégzésével lehetséges. Az ilyen alkalmakon 

leginkább fegyverkezelési, csapattaktikai és elsősegély-módszereket oktatnak.

A jelenlegi körülmények között azonban nem áll rendelkezésre fél év arra, hogy az ukrán önkéntesek képezzék magukat. Ugyanakkor az oroszokra ugyanez igaz, tehát Ukrajna ebben a tekintetben nincs hátrányban.

A mozartosok eddig mintegy ezer ukrán önkéntest képeztek ki.

A zsoldosok a kiképzéseken túl segélyszállítmányok őrzésében és szállításában is segítenek Ukrajnában, viszont az oroszok elleni harcokba nem avatkoznak be. Szerintük ez nem az ő háborújuk, nekik csak az a feladatuk, hogy az ukránokat a körülményekhez képest megfelelően felkészítsék az alapvető harcászati módokból.

A Guardian cikkéből kiderül az is, hogy a legutóbbi kurzus során 40 ukrán katonából csak egy olyan ember volt, aki be tudta állítani a fegyverén az irányzékot a lőgyakorlat előtt. Ez azért meglepő, mert ezeknek az embereknek a jelentős részét már egy fronton harcoló alakulattól hozták el az amerikaiak. A mozartos parancsnokok mégis úgy küldték el őket az oroszok elleni harcokba, hogy még csak azt sem tudták, hogy kell használni egy gépkarabélyt.

A zsoldosok szerint az egyes kormányok segítségével jobban meg lehetne szervezni az együttműködést az ukránok és a hozzájuk hasonló önkéntes instruktorok között, de úgy látják, Washington és London sem mer kockázatot vállalni a beavatkozással, mert az akár a háborús helyzet eszkalálódásához is vezethetne.

Rovatok