A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13–21 százalékkal, 42,6–45,6 millió hektoliterre emelkedik.
Tavaly a tavaszi fagyok és jégesők csökkentették a termést, idén azonban a legtöbb borvidéken jobbak az időjárási feltételek – írja az MTI.
A nyugat-franciaországi Charentes régió kivételével a legtöbb helyen a tavalyinál nagyobb termésre van kilátás, bár a minisztérium kedden arra figyelmeztetett, hogy „a hőhullámok és az aszály okozhat még gondot, ha a szüretig is kitart”.
A száraz és meleg időjárás miatt a szüret várhatóan korábban kezdődik, az aszály hatása a kelet-franciaországi Elzász és a délnyugat-franciaországi Languedoc-Roussillon bortermelő régióban érezhető.
A bordeaux-i régióban a fagy és a jégeső okozta károk miatt a termés elmaradhat az ötéves átlagtól, Champagne-ban ezzel szemben átlagon felüli termésre számítanak a júniusi esőzéseknek is köszönhetően.