Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a falubelit medvének néző volt orosz képviselőt

2022. augusztus 9., kedd 09:22

Bár a nyomozás viszonylag nehezen indult meg az egyik leggazdagabb volt orosz képviselőként számontartott Igor Redkin ellen, most kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték a kamcsatkai oligarchát. A férfi tavaly nyáron egy helyi szeméttelepen végzett egy fémhulladék után kutató falubélivel, majd azt állította, hogy meglátott egy medvét, és a lakosság védelmében lőtte le.

Pont került a tragikus kamcsatkai eset végére: még tavaly augusztus 2-án történt, hogy késő éjszaka a kormánypárti orosz képviselő, Igor Redkin az egyik falubéli szeméttelepen lelőtt egy helyi férfit.

A politikus-oligarcha később azt állította, hogy áldozatát összetévesztette egy medvével – írja a Kremltől független orosz hírportál, a Meduza

A kamcsatkai bíróság most kilenc hónap börtönre ítélte Igor Redkint, akinek az orosz büntető törvénykönyv alapján gondatlanságból elkövetett emberölés, valamint illegális vadászat miatt kell felelnie tetteiért.

Az egykori képviselőt eredetileg egy év szabadságvesztésre ítélték, amit azért csökkentettek kilenc hónapra, mert a nyomozás ideje alatt a kamcsatkai oligarcha házi őrizetben volt.

Igor Redkin 2021 augusztusában lőtte le a 30 éves Andrej Tolsztopjatovot egy Ozernovszkij nevű falu melletti szeméttelepen, ahol az áldozat épp fémhulladékot gyűjtött.

Kamcsatkai források szerint a golyó gyomron találta az áldozatot, akit már nem tudtak megmenteni: a kórházban életét veszítette. Az áldozat egy kisgyermeket és feleségét hagyta hátra.

Az augusztus 2-án éjszaka történt gyilkosság után csupán augusztus 6-án indított nyomozást a rendőrség, mikorra a faluban és környékén a lakosság körében nyílt beszédtémává vált, hogy aznap este a Putyin-párti képviselő terepjáróját látták a szemétlerakó közelében, ahol a tragédia bekövetkezett.

Maga a büntetőeljárás pedig négy hónappal később indult el, mikor Igor Redkin azt állította, hogy a meggyilkolt férfit medvének nézte, és a település lakóinak védelmében lőtte le.

Ugyanakkor a helyi média szerint a politikus erősen ittas állapotban azért érkezett a szeméttelepre, hogy lövöldözzön egyet.

Igor Redkin elismerte a gyilkosságot, ugyanakkor kijelentette, hogy baleset történt, illetve azt is, hogy mindenben kész segíteni az elhunyt családját

– szerepelt Igor Redkin sajtóirodájának tavaly augusztus 10-én kiadott hivatalos nyilatkozatában.

Az eset után Igor Redkin felfüggesztette párttagságát az Egységes Oroszországban, ahogy a 2021-es szeptemberi parlamenti választáson sem indult el.

Igor Redkint egyébként Oroszország egyik leggazdagabb vidéki képviselőjeként tartják számon, legalábbis 2020-ban a Forbes leggazdagabb orosz képviselőinek listáján a huszadik helyet foglalta el: vagyona elsősorban a halászattal és halfeldolgozással foglalkozó Vitjaz-Auto vállalat bevételeiből származik.

Rovatok