Index Vakbarát Hírportál

Brazíliában majmokat támadnak meg a majomhimlő miatt

2022. augusztus 9., kedd 21:38

Sajnálatosak a majmokat ért támadások Brazíliában – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben a majomhimlőjárvánnyal összefüggésben.

Margaret Harris genfi sajtótájékoztatóján kijelentette: a világban jelenleg terjedő, majomhimlő nevű betegség nem hozható kapcsolatba a majmokkal, emberről emberre terjed. A szóvivő azokra a hírekre reagált, melyek szerint Brazíliában csak az utóbbi egy hétben tucatnyi majmot ért támadás São Paulo állam nemzeti parkjaiban és több brazil városban is – írta meg az MTI.

Az állatokat megmérgezték, vagy kövekkel dobálták meg, ezzel komoly sérüléseket okozva nekik. Margaret Harris megerősítette: a betegséget hordozó vírus ugyan terjedhet állatról emberre is, de a jelenlegi terjedése a világban az emberek egymás közötti testi érintkezésével történik. Egyúttal óva intett a megfertőződött személyek megbélyegzésétől vagy hátrányos megkülönböztetésétől.

A szóvivő végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a főbb tünetek – láz, izomfájdalom, gyengeség – észlelése esetén nem eltitkolni kell a betegséget, hanem haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Brazíliában eddig 1700 fertőzést és egy halálesetet, a világban pedig 28 ezer fertőzést és 12 halálesetet jegyeztek fel a majomhimlővel összefüggésben. Németországban legutóbb egy négyéves kislány kapta el a betegséget.

Rovatok