Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkról szavaznak a brit ápolók

2022. augusztus 9., kedd 14:39

Nagy-Britanniában a közlekedési ágazat sztrájkja után most az ápolók is léphetnek, ugyanis százezrek fognak szavazni a munkabeszüntetésről ősszel.

Angliában és Walesben arról szavaznak szeptemberben az ápolók, hogy a bérükről folyó vita miatt sztrájkoljanak-e. A brit egészségügy már így is létszámhiánnyal küzd, a lehetséges sztrájk pedig csak további gondokat okozhat.

A sztrájkszavazás szeptember 15-én veszi kezdetét, és október 13-ig tart, ezt a Royal College of Nursing, az ápolók legnagyobb szakszervezete jelentette be. Mint mondták, 250 ezer ápoló szavaz egy hónap alatt.

Az ápolók ugyanis további béremelést szeretnének, mivel a kormány által múlt hónapban bejelentett 1400 fontos (650 ezer forintos) béremelés nem kompenzálja a megélhetési költségek emelkedését – szúrta ki a VG.

A brit egészségügyben több mint százezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy-Britanniában július végén a közlekedési ágazat több mint negyvenezer munkavállalója sztrájkolt, az ország vonathálózatának csupán egyötöde üzemelt az egynapos munkabeszüntetés miatt.

Rovatok