Index Vakbarát Hírportál

Példátlanul összezsugorodott az Antarktisz jégrétege

2022. augusztus 9., kedd 18:20

Az Antarktisz jégrétege a múlt hónapban elérte a műholdfelvételek által az elmúlt 44 év alatt valaha mért legkisebb területet – közölte a Copernicus európai klímavédelmi szolgálat, megerősítve, hogy aggasztók az eddig mért éves adatok is.

Az Északi-sark és az Antarktisz jégrétegének egyaránt az a normális ciklusa, hogy nyáron olvad, majd télen visszafagy. 

Az antarktiszi jégtakaró idén júliusban, a déli félteke telén csak egy átlag 15,3 millió négyzetkilométeres területen fagyott vissza – ez az érték 1,1 millió négyzetkilométerrel (7 százalékkal) kisebb, mint az 1991 és 2020 között ebben a hónapban mért átlaga – állapították meg a Copernicus (C3S) kutatói.

Az ausztráliai nyár végén, februárban a jégtakaró elérte történetének eddigi legkisebb méretét, amivel alaposan ráijesztett a tudósokra. Összesen harminc százalékkal volt kisebb területű, mint az 1991 és 2020 között eltelt három évtized átlaga – írja az MTI.

Február óta pedig folyamatosan alacsonyabb értéket mutat az évszak átlagainál. Így érte el a jéggel borított területek nagysága már júniusban is az adott hónapban addig mért legkisebb méretet. Az Északi-sarkvidéken a jégréteg felszíne négy százalékkal csökkent az eddigi átlaghoz képest júliusban a Copernicus szerint. Ez volt az eddigi években júliusban mért tizenkettedik legkisebb kiterjedés.

Rovatok