Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen kiemelték a vízből a Szajnába tévedt belugát

2022. augusztus 10., szerda 10:56

Az észak-franciaországi Szajnába szorult beluga bálnát szerdán kora reggel emelték ki a vízből egy nagyszabású mentőakció első szakaszában – közölte az Agence France Presse (AFP) újságírója.

Közel hatórás munka után, hajnali 4 óra körül egy hálóval és daruval emelték ki a 800 kilogrammos cetet a folyóból, ami után egy uszályra helyezték az állatot tucatnyi állatorvos felügyelete mellett.

Le béluga a été sorti de l’eau après de longues heures de préparation et d’efforts. Bravo aux équipes impliquées d’avoir relevé ce défi.Les premiers examens médicaux ont été faits, les résultats seront bientôt connus. Le béluga va maintenant prendre la route vers Ouistreham. pic.twitter.com/Vc8aBMKf6r

— Sea Shepherd France (@SeaShepherdFran) August 10, 2022

A belugát, amely védett faj, és általában a hideg sarkvidéki vizekben él, a következőkben egy hűtőkocsiba helyezik, és a partra szállítják – tudta meg a Le Monde.

A négyméteres bálnát több mint egy hete észlelték Párizs felé tartva. Péntek óta a Párizstól 70 kilométerre északnyugatra fekvő Saint-Pierre-La-Garenne-nél egy zsilip akadályozza az állat szárazföldi mozgását, és az állat egészségi állapota megromlott, miután nem volt hajlandó enni.

A „kivételes” művelet, amelynek célja a bálna visszaengedése a tengerbe, nem veszélytelen a bálna számára, amely már így is legyengült és stresszes – állítják a szakértők.

A műveletben részt vevő 24 búvárnak és a köteleket kezelő mentőknek este 10 és hajnali 4 óra között többször is meg kellett próbálniuk a hálókba csalni az állatot, hogy kiemeljék a vízből.

(Borítókép: Állatorvosok gondoskodnak a Szajnából kiemelt Beluga bálnáról 2022. augusztus 9-én. Fotó: Jean-Francois Monier / Afp)

Rovatok