Index Vakbarát Hírportál

„Ha Putyin meghal, a háborúnak akkor sem lesz vége”

2022. augusztus 10., szerda 20:18

Jack Barsky egykori KGB-ügynök interjút adott David Pakman amerikai újságíró műsorában Putyin ukrajnai inváziójáról. A volt szovjet titkosszolga ma az Egyesült Államokban él, egyedi szempontjai borús képet festenek a jövőről.

Legelőször azt kérdezték Barskytól, hogy Putyin vajon miért támadta meg Ukrajnát, és miért pont most. A valamikori kém úgy látja, Putyin egy opportunista, abban az értelemben, hogy csupán megragadta az alkalmat: akkor indított támadást, amikor gyengeséget érzékelt az Egyesült Államok és a NATO részéről, illetve súrlódásokat közöttük. Az USA a terrorizmus elleni küzdelemre fókuszált szinte kizárólag hosszú évek óta, ráadásul még számon is kérte európai szövetségeseit, hogy miért nem veszik ki rendesen a részüket a NATO működtetésével kapcsolatos kiadásokból.

Barsky hozzátette: Putyin sosem csinált titkot a hosszú távú birodalmi terveiből, csak a Nyugat nem figyelt erre, nem vette komolyan a szavait. Egy európai konferencián például már sok éve az őshonos orosz területek visszaszerzéséről beszélt (ami praktikusan minden szláv népet érinthet, akár a lengyeleket és a cseheket is például), és Nagy Péterhez hasonlította önmagát. Csakúgy, mint két éve egy írott elemzésében, amely angolul is megjelent.

Putyin benézte, meg nem is

Arra a kérdésre, hogy a Kreml vajon rosszul mérte-e fel az invázióra adható európai reakciókat, az egykori titkosszolga így felelt:

Az egész világ benézte az ukránok harci kedvét, legfőképpen azért, mert senkit sem érdekelt a helyzetük és a történelmük. Vietnámban és Afganisztánban is kiderült már, hogy ha valaki megszáll egy olyan országot, ahol a lakosok nem csupán állampolgárok, hanem – történelmi okokból – katonák is egyben, ott nem lehetséges a győzelem.

Barsky szerint mivel az orosz és ukrán nyelv annyira közeli, rengeteg kettős ügynök lehetett, aki hozta-vitte a dezinformációkat, elsősorban a Kreml felé, de az sem kizárt, hogy a szolgálatok előzetes elemzései speciel pontosak voltak, csak Putyin lehurrogta őket, mert nem bízott meg bennük.

Afféle öröklött paranoia ez arrafelé, még a sztálini időkből datálódik, hogy a vezetők a saját apparátusukban sem bíznak – véli az ex-KGB-s, aki emlékeztet arra is, hogy hiába omlott össze a Szovjetunió, a mostani, ifjabb titkosszolgákat még azok a KGB-sek képezték ki, akiknek szintén vérükben volt a paranoia. És úgy általában is: az orosz nemzettudatnak a középkor óta középponti eleme a paranoia, északról a vikingek, keletről a mongolok, nyugatról Napóleon, délről a törökök támadták őket.

Ezért is oly könnyű most Putyinnak eladni a népe felé, hogy minden rossz okozója a Nyugat, amely fel akarja számolni az orosz szellemet

– teszi hozzá Barsky.

Mikor és mi lehet a vége?

A műsorvezető felvetésére, hogy tudniillik ennek a háborúnak csak úgy lehet vége, ha Putyin kap egy menekülő utat, amelyen arcvesztés nélkül távozhat, vagy ha meghal, Barsky habozás nélkül felel:

Ha meghal, akkor sem lesz vége. Meggyőződésem, hogy a háború nagyon sokáig fog még tartani. A területi alkudozás azért nem lehet kiút, mert az ukránok nem földterületekért harcolnak, hanem a szabadságukért és az államiságukért. Ha Oroszország urambocsá' elfoglalná egész Ukrajnát, akkor is folytatódnának a gerillaharcok – mint Vietnámban vagy Afganisztánban.

Mégis, lehet-e akkora a veszteség, ami miatt Putyin mégis visszakozhat? – erősködik tovább a kérdező. „Egyirányú utca ez számára. Porrá fogja zúzni az egész országot, ha úgy érzi, hogy ezt kell tennie” – véli Jack Barsky.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. július 31-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok