Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az Európai Bizottság, csak így kaphatja meg Lengyelország a helyreállítási alap pénzeit

2022. augusztus 11., csütörtök 15:03

Lengyelország csak abban az esetben juthat hozzá az EU helyreállítási alapjából neki járó összeghez, ha teljesíti azokat a célkitűzéseket, amelyekről korábban megállapodtak a felek. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság szólalt meg csütörtökön.

Csak akkor kapja meg Lengyelország a neki járó pénzeket az Európai Unió helyreállítási alapjából, ha eléri azokat a célokat és mérföldköveket, amelyekben a lengyel kormány a több hónapos tárgyalások során megállapodott az EU-val – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A Reuters beszámolója szerint Lengyelország 24 milliárd euró támogatásra, valamint 11,5 milliárd euró rendkívül olcsó hitelre is jogosult a helyreállítási alapból, amellyel gazdaságát zöldebbé és digitalizáltabbá tehetné a koronavírus-járvány után.

A forrásokat azonban visszatartja az Európai Bizottság, ugyanis a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) nem akarja visszavonni az igazságszolgáltatási rendszerben az elmúlt hét évben bevezetett változtatásokat, holott ez egyike azoknak a feltételeknek, amelyekről Varsó korábban megállapodott az Európai Bizottsággal.

A Jog és Igazságosság vezetői nemrég megerősítették, hogy nem tesznek engedményeket, és az uniós döntéshozatal megnehezítését is kilátásba helyezték, amennyiben Lengyelország nem tudja lehívni az uniós forrásokat. 

A bizottság és Lengyelország hónapokig tárgyalt erről a tervről minden részletében, mindkét fél aláírta, így nincs helye félreértésnek. Egyértelmű, hogy a megállapodott mérföldköveket és célokat teljesíteni kell

– jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője.

A kormánypárt elnöke szerint gyengítés a cél

Jarosław Kaczyński , a Jog és Igazságosság elnöke egy lapinterjúban nemrég úgy fogalmazott, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége körül kialakult vita valójában csak ürügy, a lengyel kormány ezért nem köt több kompromisszumot.

A pártelnök álláspontja szerint Lengyelországot az ellenzéki Polgári Platform elnöke, a korábban az Európai Néppártot is irányító Donald Tusk segítségével gyengítenék.

Kaczyński azt is hozzátette, hogy az Európai Bizottság a lengyel legfelsőbb bíróság átalakítása ellenére nem kezdi el a helyreállítási alapból járó pénz kifizetését, pedig annak már a varsói parlamentben történt megszavazása is csak kemény csaták árán sikerült 2021-ben.

Magyarország kész a kompromisszumra

Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel annak érdekében, hogy megszűnjön a régóta húzódó patthelyzet, amely megakadályozta az ország hozzáférését az EU koronavírus utáni helyreállítási alapjához – közölte Navracsics Tibor regionális fejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Bízom abban, hogy ez a változás, vagyis az új miniszteri kinevezésem segíthet új lendületet adni a tárgyalásoknak

– nyilatkozta a miniszter még nyár elején.

 „Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy a lehető legjobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást” – tette hozzá Navracsics Tibor.

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök 2022. június 2-án. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok